1.10.2015

Vauvanvaatteista opittua

Meillä ollaan siirrytty vauvanvaatteissa jo kolmanteen kokoon, ja haikein mielin olen pakkaillut pienimpiä vaatteita pois lipaston laatikosta. Ennen vauvan tuloa en paljon vauvanvaatteista ymmärtänyt, mutta tajusin kyllä, ettei niitä pikkuvaatteita mitään mieletöntä määrää tarvittaisi. No, kyllähän vaatteita silti aikamoinen kasa kertyi, kun innostuin rakenneultran jälkeen shoppailemaan vauvanvaatteita muun muassa nettikirppareiden kautta. Näin jälkiviisaana voisin muistuttaa raskaana olevaa itseäni siitä, että vaatteita tulee varmasti myös lahjaksi vielä vauvan synnyttyäkin, eikä koko vaatevaraston tarvitse olla kasassa jo ennen vauvan syntymää.


Vastasyntyneellä mielestäni kätevimpiä vaatteita olivat kietaisubodyn ja tavallisten housujen yhdistelmät. Sukkaosallisia potkuhousuja meillä ei hirveästi käytetty. Bodyja hankkisin edelleen useita kappaleita, mutta matkan varrella olen huomannut, että housujen kanssa pärjää vähemmälläkin määrällä. Housuissa käyttöikä on bodeja pidempi, sillä lahkeita voi kääriä ja samat housut mahtuvat yleensä viereistenkin kokonumerojen kanssa samaan aikaan. Sukkahousuja meiltä löytyy myös parit, mutta ne ovat jääneet täysin käyttämättä housupaljouden ja ehkä myös lämpimien ilmojen vuoksi. Hyvin voisin kyllä pienelle pojalle sukkiksetkin pukea. 


Opin myös, että kesävauvalle ei kovin paksuja tai lämpimiä vaatteita juuri tarvita. Me käytettiin lämpimillä keleillä paljon bodyn ja shortsien yhdistelmää, ja viileämmällä ilmalla vauvan voi tarvittaessa kääräistä vaikka makuupussiin vaunulenkin ajaksi. Automatkoilla lisälämmikkeenä on usein ollut pieni peitto. Välillä taas kevyenä "haalarina" muiden vaatteiden päällä toimi isomman koon yöpuku, joita me ollaan käytetty ihan päiväkäytössäkin. Tuo valko-harmaaraidallinen puku on tainnut olla käytössä pisimpään: ihan sieltä vauvan ensimmäisistä viikoista aina päälle kolmen kuukauden ikään saakka. Nyt syksyn alettua olen tykännyt pukea pojalle bodyn ja henkselihousut, joka on vähän lämpimämpi vaihtoehto. 

Tähän astisista vaatteista 62-kokoiset jäivät meillä lyhyimmälle käytölle. Aloitimme 56-koosta, joka vastasyntyneelle oli vielä aika reilu, ja se menikin pojalla lähes kaksi kuukautta, mutta 62-koosta piti sitten jo aika nopeasti siirtyä seuraavaan.


Asusteista leuan alle sidottavia myssyjä sekä lahjaksi saatuja villasukkia ollaan käytetty paljon. Pipoja ei niinkään olla kaivattu. Äitiyspakkauksesta tulleet tumput olivat tärkeät alkuvaiheessa, kun vauvan kynsiä ei saanut vielä leikata. Kuolalaput ja vauvojen huivit, joiden tarkoitusta en aikaisemmin edes oikein ymmärtänyt, ovat osoittautuneet ihan ehdottomiksi kolmen kuukauden kuolaus- ja sormien imeskelyiässä. Sukista parhaiten meidän pojan jalassa ovat pysyneet käännettävällä resorilla varustetut kapeat mallit. Tajusin myös ihan vastikään, miten käteviä tuollaiset alla näkyvän kaltaiset vauvojen tossut ovat: ne ovat lämpimät ja resori/varsi pitää tossut jalassa todella jämäkästi!

Jos nyt saisin ohjeistaa raskaana olevaa itseäni vauvanvaatehankintojen kanssa, neuvoisin:

- älä osta liikaa, lisävaatetta voi ostaa myös vauvan synnyttyä
- mieti vaatteiden käytännöllisyyttä
- bodeja ja kokopukuja kannattaa hankkia enemmän kuin housuja
- resorilliset sukat pysyvät jalassa parhaiten
- huomioi vuodenajat
- hyödynnä kirpparit, nettikirppareilla hinnat ovat kovempia kuin tavallisilla kirpputoreilla
- vauvanvaatteita tulee aina lahjaksi
- muista, että myös äitiyspakkauksesta tulee paljon vaatteita (tosin ei niin paljon niitä pienimpiä kokoja)
- nettikauppojen aleista voi löytää uusia vaatteita kirpparihinnoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti