11.8.2016

Kaksi taivaan lahjaa

On kaksi asiaa, jotka ovat helpottaneet lapsiperheen arkeamme suunnattomasti, ja jotka olisin toivonut meidän hankkineen jo aivan alusta saakka.

Ensimmäinen näistä on kantoreppu, joka meiltä löytyy Tula-merkkisenä. Olen puhunut tästä ennenkin, mutta toistan nyt itseäni ja sanon taas jälleen kerran, miten huippu juttu kantoväline voi olla vauvan kanssa ja olisipa meillä ollut sellainen heti alussa! Minä olen tottunut touhuilemaan kotona sitä sun tätä ja käsien saaminen välillä vapaaksi olisi helpottanut elämää, ja varmasti jossain määrin parantanut elämänlaatuanikin, vauvan ensiviikkoina. Kantoreppu kotiutui meille lopulta vasta pojan ollessa neljän kuukauden ikäinen, ja kun sen käyttäminen alkoi alkuharjoittelun jälkeen sujua, hoin miehelle monet kerrat, että tämä reppu on kuin taivaan lahja. Kantaminen avasi aivan uusia mahdollisuuksia kotona vauvan kanssa: olen leiponut pojan nukkuessa repussa, ripustellut pyykkiä pojan hengaillessa mukana, ja jopa meikannut ja laittanut hiuksiani vauvan ollessa kyydissä. Seisomaan opettelevan lapsen sai napattua kyytiin turvaan kaatuilemasta ja satuttamasta itseään, kun minun piti keskittyä ruuanlaittoon, ja pojan isä on esimerkiksi monesti imuroinut poika kyydissään. Mustan Tula-repun ainoa huono puoli on se, että tuo musta kangas on sellaista, joka kerään hirveästi pölyä itseensä. Muuten tälle repulle lähtee iso peukku meiltä!

Kantaminen helpottaa elämää etenkin silloin, jos vauva on paljon sylissä viihtyvää sorttia niin kuin meidän poikamme oli. Olenkin jo päättänyt, että jos meille joskus tulee toinen vauva, hankin vastasyntyneen kantamista varten trikoisen kantoliinan ja totutan vauvan sen kyydissä matkustamiseen aivan alusta saakka. Luulen, että jonkinlainen kantoväline on melkein välttämättömyys kahden pienen lapsen huushollissa. Rohkaisen todellakin kaikkia edes kokeilemaan kantamista, sillä pieni vaivannäkö homman opettelusta voi palkita moninkertaisesti, ja hintavalta tuntuva laadukas kantoväline maksaa kyllä itsensä takaisin. Lopputuloksesta nauttivat sekä vanhempi että lapsi! Nykyään taapero ei enää oikein viihdy etupuolella kannettavana, tai sitten yrittää tavoitella käsillään kaikkea mahdollista, minkä vuoksi minun olisi jo korkea aika opetella asettamaan lapsi selkään kannettavaksi. Nyt kesä- ja loma-aikaan kantaminen on muutenkin ollut vähän vähäisempää, mutta sitä edeltävät kahdeksan kuukautta reppu on ollut meillä todellakin tehokäytössä.


Toinen taivaan lahja, joka meille rantautui alkukesästä on syöttötuolin valjaat. Jätin ne alunperin hommaamatta, sillä ajattelin, jos kuitenkin pärjäisimme ilman. No emme pärjänneet. Aluksi auttoi, että laskimme Tripp Trappin "jalkalevyn" alemmalle tasolle, ettei poika pystynyt ponnistamaan sen avulla seisomaan, mutta vähän myöhemmin heppu hoksasikin, että jalkojen alla on myös sellainen kätevä rima, josta saa itsensä kammettua ylös ja aina seisomaan asti. Valjaiden hankinta tuli siis pakolliseksi ihan jo pojan turvallisuuden vuoksi. Tripp Trappin valjaat olivat harmikseni juuri tuolloin kiven takana, eli loppu lähes kaikkialta, mutta muutamien viikkojen hermoja repivän odottelun jälkeen saimme ne viimein. Valjaiden myötä kotoamme löytyy nykyään edes yksi paikka, mihin touhukkaan taaperon saa hetkeksi aloilleen, jolloin saan esimerkiksi ruokailun sotkut siivottua. Pojan kanssa kahdestaan ollessani pääsen myös rauhassa käymään suihkussa, kun kiikutan syöttötuolin valjaineen kylppäriin ja asetan pojan siihen. Ilman näitä emme enää pärjäisi!

6 kommenttia:

 1. Mä olen kovasti pohtinut kantovälineen hankkimista marraskuussa syntyvää esikoistamme varten! :) Avomies etenkin toivoi sellaista, joten kai se on aloitettava armoton googlettaminen. Mä en tiedä noista yhtään mitään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kovasti, eli google laulamaan vain! Sekin auttaa, jos pääsee johonkin testailemaan erilaisia reppuja tai liinoja niin voi helpommin huomata mikä sopii itselle. Ainakin Ipanainen vuokraa kantovälineitä kotikäyttöön, sitä kautta mekin kokeiltiin Tulaa ennen kuin ostettiin oma :)

   Poista
 2. Samat todettu meilläkin hyviksi. :)
  Manduca on meillä päivittäin edelleen käytössä. Joskus Hugo on suostunut nukahtamaan vain siihen, varsinkin jos ulkona on satanut kaatamalla ja en saa poikaa ulos nukkumaan. (pitäisi olla joku suoja jonka alle vaunut saisi lykättyä jos ihan saavista kaatamalla alkaa sataa. Silloin ei paljon sadesuojat auta)

  Ja valjaat meillä on olleet käytössä ihan siitä asti kun alettiin syöttötuolissa istua. Meillä Stokken Steps. Heti jos valjaita ei ole kiivetään pöydälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kaksi on kyllä huippukeksintöjä :) Molemmat on pelastaneet monta tilannetta ja nuo valjaat on ihan ehdottomat nykyään.

   Poista
 3. Pakko hankkia nuo valjaat syöttötuoliin... Itsekin ajattelin ennen että ilmankin pärjää, mutta nykyään menee hermot kun poika nousee koko ajan tuolissa seisomaan. Mistä nuo valjaat olet hommannut? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin ehdin menettää hermoja monta kertaa ennen kuin saatiin valjaat, keittiössä ei ehtinyt tehdä mitään ennen kuin toinen jo seisoi tai kiipesi pöydälle... Lastentarvikkeesta ostin :) hirveän monessa paikassa noita ei taida olla, ellei sitten netistä halua lähteä tilailemaan.

   Poista