24.8.2016

Tarvitseeko lapsi harrastuksia?

Mammalandian yhteistyöpostaus

Elokuussa Mammalandian bloggaajat kirjoittavat mietteitään siitä, tarvitsevatko lapset harrastuksia. Minä kirjoitan aiheesta reilun yksivuotiaan taaperon äidin näkökulmasta.

Vauvavuoden aikana kävin pojan kanssa kerhossa ja perhekahvilassa, ja oli meillä yksi varsinainen harrastuskin, kun kävimme vauvavuoden jälkimmäisellä puoliskolla MLL:n viikoittaisessa vauvamuskarissa. Vauvan kanssa nautin itse siitä, että kävimme säännöllisesti jossain ja tapasimme samoja tuttuja mukavan ohjelman merkeissä. Vauvavuoden harrastaminen oli etenkin itselleni henkireikä, mutta uskon, että poikakin nautti vauvamuskarin lauluista ja leikeistä sekä muiden vauvojen ihmettelystä. Vauvavuotena haaveilin myös vauvauinnista koko perheen yhteiseksi viikonloppuharrastukseksi, mutta jotenkin sen aloittaminen jäi lopulta kokonaan. Nykyäänhän poika tykkää kovasti läträtä veden kanssa kylvyssä tai saavien ja kastelukannujen kanssa pihalla. Uimarannallakin kävimme kesän aikan muutamaan otteeseen, mutta varsinaista uimista poika ei ole kuitenkaan vielä päässyt kokeilemaan. Jos vaikka tulevan syksyn tai talven aikana pääsisimme piipahtamaan uimahallissa?  

Vauvamuskarin jälkeen seuraava askel olisi ollut muskarin jatkaminen isompien ryhmässä, mutta syksyn kuviot alkoivat näyttää siltä, ettei muskaria saanut enää oikein soviteltua aikatauluihimme. Muskarin lukukausimaksu tuntuu myös aika isolta näin kotihoidontuella elellessä ja maksu olisi isompien ryhmässä vain noussut, joten säästimme nyt sitten ne rahat. Muskarissa käyminen on siis ainakin toistaiseksi tauolla, mutta jatkan pojan kanssa kerhossa ja perhekahvilassa käymisen "harrastamista", missä tapaamme muita lapsia äiteineen. Lisäksi ulkoilemme päivittäin omalla pihalla tai leikkipuistoissa, missä poika saa monipuolista ja luonnollista liikuntaa. Oma mielipiteeni on, että pieni lapsi ei vielä varsinaisesti tarvitse harrastuksia, mutta esimerkiksi yksi harrastus kerran viikossa voi olla ihan mukavaa tekemistä vanhempien ja/tai ikätovereiden kanssa, ja tuoda sitä kaivattua säännöllistä tekemistä etenkin silloin kun vanhempi on lapsen kanssa kotona.

Pojan kasvaessa hänen kiinnostuksen kohteensa ja vahvuutensa tulevat selvemmin esiin, jolloin voimme alkaa miettiä jotakin niitä tukevaa harrastusta. Vanhempana voin tehdä ehdotuksia, mutta haluaisin, että se kipinä jonkin harrastuksen aloittamisesta, oli se sitten mitä hyvänsä, tulee lapselta itseltään. Harrastusten määrää kannattaa mielestäni myös miettiä tarkkaan; esimerkiksi alakouluikäinenkin on vielä sen verran pieni, että en ainakaan itse lähtisi täyttämään jokaista arki-iltaa jollakin menolla. Olisi huippu juttu, jos poika innostuisi jostain liikunnallisesta harrastuksesta, mikä voisi edistää terveellisiä elämäntapoja ja kannatella läpi myös teini-iän vaikean kasvuvaiheen. Myös luonnossa liikkuminen, tapahtui se sitten retkeillen, samoillen tai veneillen, on mielestäni hieno harrastus, joka voi antaa upeita elämyksiä ja opettaa paljon. Olen kuitenkin valmis tukemaan ja kannustamaan poikaa hänen "jutussaan" mikä ikinä se sitten tuleekaan olemaan. Toivottavasti hän löytää tulevaisuudessa jonkin mieluisan tekemisen, josta nauttii ja jossa voi saada tärkeitä onnistumisen kokemuksia.

Mitä teillä harrastetaan? Koetteko harrastukset tärkeiksi (varhais)lapsuudessa? 

Muiden Mammalandian bloggaajien kirjoitukset aiheesta löytyvät Mammalandian sivuilta täältä. Mammalandian Facebook-sivuille pääset puolestaan tästä.

8 kommenttia:

 1. Meillä alkaa nyt syksyllä tämän reilu 1-vuotiaan kanssa muskari ja taaperojumppa. Välillä käydään myös jossain avoimissa perhekerhoissa ja usein nähdään kavereita ihan vaan puistoilun tai vastaavan merkeissä. Vauvavuoden aikana ollaan harrastettu myös vauvauintia, muskaria ja vauvakerhoa.

  Mun mielestä vauva/taapero ei välttämättä tarvitse harrastuksia, mutta erityisesti itselleni on tärkeää että näin kotona ollessa on myös jotain säännöllistä tekemistä, se tuo kivaa rytmiä viikkoihin. Liika on tietty liikaa, meillä on aina ollut 1 tai 2 harrastusta kerrallaan viikossa ja se on ollut sopiva määrä meille. Luka kyllä on aina tykännyt kaikista näistä meidän aktiviteeteista ja uskoisin, että yksi syy Lukan reippauteen ja rohkeuteen on juuri siinä että on tottunut käymään monissa paikoissa ja touhuamaan toisten lasten (ja aikuisten) seurassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, kotona ollessa varsinkin itselle on kaivannut sellaista säännöllistä tekemistä missä pääsee tapaamaan muita ihmisiä. Kerhoja ja perhekahvilaa en itse miellä varsinaisiksi harrastuksiksi, vaikka onhan nekin tavallaan... Mutta jos sellaiset laskee mukaan niin ollaan käyty viikossa 2-3 kertaa jossain. Mäkin uskon, että sopivassa määrin tällainen "harrastaminen" varmasti opettaa lasta tulemaan toimeen erilaisissa paikoissa ja erilaisten lasten ja aikuisten kanssa.

   Tuo taaperojumppa kuulostaa hauskalta! :)

   Poista
 2. Me aloitetaan nyt muskari, vauvauinnissa käytiin ensimmäisenä syksynä. Esikoisen kohdalla olen nyt miettinyt, olisiko joku tanssiharrastus kiva, sillä hän tykkää kovasti tanssia. Lotta täyttää pian kolme, eikä mun mielestä tuon ikäinen vielä välttämättä tarvitsisi harrastuksia, mutta tuota omaa innostusta olisi kiva ruokkia ja ehkä saada harrastuksen myötä mielenkiinto tanssia kohtaan säilymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tanssi onkin ihana harrastus ja varmasti olisi tuon ikäiselle mieluista puuhaa. Kokeilemaan vain jos löytyy joku sopiva tunti! :) Mä ajattelen niin, että periaatteessa pienikin lapsi voi harrastaa melkein mitä tahansa, mutta vanhemmat sitten päättää missä määrin ja kuinka monta kertaa viikossa jne.

   Poista
 3. Täällä olisi muskari, mutta se ei sovi ajaltaan aikatauluumme. :/ Odotan innolla, että jos täällä alkaisi liikuntaleikkikoulu jonne pääsisin kolmevuotiaan kanssa. Hugon kanssa ei harrasteta toistaiseksi muuta kuin kotona jumppaamista, sillä täällä ei noin pienille järjestetä muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi tuon muskarin kanssa :/ toivottavasti pääsisitte kuitenkin liikuntaleikkikouluun! Liikunnalliset jutut sopisi meidänkin taaperolle, mutta ei ole oikein tullut mitään sopivaa vielä vastaan.

   Poista
 4. Me aloitettiin tällä viikolla tuon meidän yksivuotiaan kanssa muskari. Sain sen soviteltua aikstauluun, vaikka palaankin työelämään. En usko että näin pienenä vielä varsinaisesti mitään harrastusta tarvitsee, mutta tulevaisuudessa kyllä.. Säännöllinen harrastus voi mielestäni opettaa lapselle myös monenlaisia muita asioita siinä sivussa, kuin vain siihen harrastukseen liittyviä juttuja :) ..on se sitten ohjattua tai omatoimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin juuri sun jutun muskarin aloituksesta :) Me tykättiin muskarista kovasti, mutta jouduttiin jättämään se nyt tältä syksyltä pois. Harrastukset voi todellakin opettaa monenlaista ja ne antavat kivaa sisältöä elämään sitten myöhemmässäkin iässä.

   Poista