26.8.2016

Vinkkejä ensikenkien valintaan

Meidän taapero on saanut tähän saakka kirmailla ja konttailla pihalla joko sukkasillaan tai tossut jalassa. Kosteammilla keleillä jalkaan on vedetty kosteutta pitävät töppöset, etteivät jalat olisi märkinä kylmettyneet. Kesällä tällainen pukeutuminen ei ole menoa haitannut, mutta syksyn ja talven lähestyessä niille ihan oikeille kengillekin alkaisi olla jo tilausta, varsinkin nyt kun poika jo ihan kunnolla kävelee. Olen ollut vähän laiska näiden kenkäasioiden suhteen, koska en ole nähnyt mitään ongelmaa siinä, ettei kunnon jalkineita ole vielä ollut. Varsinkin alkukesästä, kun poika liikkui ulkona pääasiassa konttaillen, olisivat kengät vain laahanneet perässä ja kuluneet turhaan. Sukkasillaan tai paljasjaloin kulkeminenhan tekee oikeastaan vain hyvää lapsen jalan kehittyvälle lihaksistolle, niin kuin se tekisi meille aikuisillekin. 


Kengät ylhäälä alas: Superfit, Adidas, Converse, Superfit, Puma, Superfit, Adidas, Superfit, Converse 

Omat vanhempani ovat monesti muistelleet minun punaisia ensikenkiäni ja kertoneet samalla, miten lapsuudessani lapsen ensikenkien kuului olla hyvin tukevat ja varrelliset sellaiset, jotka aikuisen silmään näyttävät "hyviltä" kengiltä. Näin kuvittelin pitkään itsekin, kunnes eksyin joskus lukemaan tämän Lähiömutsi-blogin kirjoituksen aiheesta. Sen jälkeen tietoa pitikin etsiä vielä vähän lisää. Löysin netin syövereistä hyvän oppaan lasten kenkien valintaan apuvälinealalla toimivan Respectan sivuilta ja olen viime aikoina lueskellut sitä innokkaana läpi. Sivuilla vauvan ja taaperon kengiksi suositellaan etenkin ohutpohjaisia tossuja, vaikka talvella lämpimät jälkineet on toki oltava, etteivät lapsen jalat pääse paleltumaan. Myös Terveyskirjastossa suositellaan kevytjalkineita tai tossuja, joilla kävely muistuttaa paljain jaloin kävelemistä.

Kun sinne kenkäkaupoille sitten suuntaan, niin aion ottaa mukaani paperinpalan, johon olen piirtänyt pojan jalan mallin, sekä listan, jonka sisältö löytyy sekä Lähiömutsin kirjoituksesta että tuolta Respectan oppaasta.

Lapsen jaloille hyvät ja terveelliset kengät:

- riittävästi käynti- ja kasvuvaraa
- ohut ja taipuisa pohja, joka taipuu etenkin päkiän kohdalta
- muotoilematon sisäpohjallinen
- ei kantakorkoa
- suora ja leveä lesti
- kengänkärki ei nouse ylös maasta
- nauha- tai tarrakiinnitys, joka mahdollistaa jämäkän kiinnityksen eri kokoisiin jalkoihin
- hengittävä materiaali, esim. nahka tai kangas

Miksi ensikenkiin, tai lapsen kenkiin ylipäätään, sitten kannattaisi kiinnittää niin paljon huomiota? Respectan sivuilta selviää, että lapsena käytetyt vääränlaiset kengät aiheuttavat jalkojen virheasentoja ja muuttavat luonnollisen liikkumisen mallia, mikä on syynä moniin aikuisiän jalkaongelmiin. Suurimmalla osalla lapsista on syntyessään täysin terveet jalat, mutta vääränlaisten jalkineiden vuoksi monelle ilmaantuu erilaisia jalkoihin liittyviä ongelmia, kuten vaivaisenluu, lättäjalkaisuus tai vasaravarpaat, jo ennen parinkympin ikää. Kenkien ominaisuuksiin kannattaa todealla kiinnittää huoniota, sillä esimerkiksi jo yhden sentin kantakorko muuttaa kävelyn mallia ja kehon asentoa siten, että se pienellä lapsella vastaa samaa kuin aikuinen kävelisi korkokengillä, aika hurjaa! Liian napakka jalkine ja muotoilevat tuet rajoittavat puolestaan jalan normaalia kehitystä, passivoivat lihaksia ja heikentävät jalkaterien verenkiertoa. Minä en voi tietää johtuvatko lättäjalkani siitä millaiset kengät minulle on lapsena puettu, mutta mieluiten kuitenkin otan oman lapseni kanssa varman päälle, enkä tieten tahtoen aiheuta tälle jalkojen kanssa sellaisia myöhempiä ongelmia, jotka voivat pahimmillaan heijastua koko muuhunkin fyysiseen hyvinvointiin. Tämän kirjoituksen ei ole tarkoitus olla mikään pelotteluteksti tai paasaus siitä, että vääränlaiset kengät takuuvarmasti pilaavat lapsen jalat, vaan innostuin nyt vain perehtymään tähänkin asiaan perinpohjaisesti niin kuin minulla välillä on tapana. 


Kengät ylhäältä alas: Adidas, Easy Peasy x 2, Pepino, Lacoste, Adidas x 2, Timberland, Bisgaard

Markkinoilla on vaikka minkälaisia lasten kenkiä, ja todellisuudessa voi olla melkoisen työn takana löytää sopuhintaisia kenkiä, joissa KAIKKI yllä mainitut hyvien kenkien ominaisuudet täyttyisivät. Olen huomannut, että varsinkin sellaisia kenkiä, joissa varpaat eivät nousisi ollenkaan ylös maasta saa oikein etsimällä etsiä. Onneksi on kuitenkin nettikauppojen loputtomat valikoimat ja postauksen kollaaseista ensimmäiseen keräsinkin Zalandon valikoimasta kenkiä, jotka päällisin puolin täyttävät nuo yllä luetellut ominaisuudet. Jälkimmäiseen kollaasiin kokosin samasta paikasta ja samoilla kriteereillä kevytjalkineita ja tossuja, jotka löytyivät verkkokaupasta nimellä "ensiaskelkengät". Zalandolta olen itsekin tilannut muun muassa hääkenkäni ja lapsellekin uskaltaisin tilata sieltä vaikka parit eri malliset popot kokeiltavaksi, sillä vääränlaisten tuotteiden palautus on täysin ilmaista. Nuo alemman kollaasin mini-Adidakset ovat ehkä söpöimpiä näkemiäni kenkiä, vaikka vaaleansiniset Timberlandit tulevatkin hyvänä kakkosena. <3

Ps. Jos käytätte Bonusway-palvelua* niin Zalandolla shoppaillessa voi kerryttää myös bonusta ostoksistaan jopa 5%. :)

Tuotekuvat: Zalando
* = mainoslinkki 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti