5.10.2016

Ekologista puhtautta ja mummilan muistoja

Yhteistyössä Mammalandia ja Ole Hyvä Luonnontuote

Mummilan ikeän värisiä seiniä täyttivät matkamuistot, ukin ottamat valokuvat ja vanhat koriste-esineet. Olohuoneessa seinäkello raksutti ja löi äänekkäästi tasatunnein. Keittiön kaapista löytyi aina vesirinkeleitä ja joskus ikivanhaa, jo kovaksi muuttunutta hunajaa. Mummi kokkasi lounaalle suuria meheviä lihapullia ja höyryävää ruskeaa kastiketta. Iltapäiväkahvit kannettiin ulos ja tarjolla oli usein rapeita vohvelikeksejä, helteessä valuvaksi muuttuvaa vaniljajäätelöä ja kuivahedelmäkakkua, juomaksi mummin tekemää viinimarjamehua. Kuistilla mummi perkasi mansikoita ja antoi sieltä maistiaisen jos toisenkin. Keittiöstä sai hakea leipäpaloja sorsille syötettäväksi, ja kun lapset jälleen kerran tulivat rannasta uimasta, kysyi mummi hymyssä suin monesko kerta tänään se jo oli. Kuistin edustalla kukkivat mummin orvokit, ja kivipuutarhassa ja kasvimaalla vallitsi ihana vehreys, ihan kuin mummilassa olisi aina ollut lämmin ja kesä. Ilta-aurinko valaisi olohuoneen, kun mummi luki kirjaa, teki ristikoita tai katseli televisiosta iltauutisia; aamulla keittiön radiosta kantautui virsien veisaus ja vasta heränneeseen lapsen nenään leijaili lämmin puuron tuoksu.

Ole Hyvä Luonnontuote lähetti meille yhteistyön merkeissä Mummi ja Minä -sarjan tuotteita, mikä kirvoitti mieleen omia mummilan muistojani. Saimme kokeiltavaksi astianpesuaineen ja käsienpesunesteen raikkaasta sitruunantuoksuisesta Sitruunasooda-tuoksuperheestä. Lapsuuden muistoja herättävään tuoksuvalikoimaan kuuluu lisäksi Laventeliunelma ja Polkkakarkki sekä äskettäin valikoimana palannut Lakritsipommi. Kaikki Mummi ja Minä -sarjan tuotteet ovat kotimaisia ja ne on valmistettu kasviperäisistä, uusiutuvista raaka-aineista, jotka hajoavat luontoon täydellisesti. Tuotteet eivät sisällä zeoliittiä, fosfaattia, keinotekoisia väri-, hajuste- ja säilöntäaineita ja ne sopivat useimmille allergikoille (tuotteiden sisältämä eteerinen sitrusöljy voi kuitenkin aiheuttaa herkimmille allergisen reaktion). Sarjan tuotteet olivat pistäneet silmääni jo joskus aiemmin (ehkä jossain toisessa blogissa?), ja tähän yhteistyöhön olikin erityisen mukava päästä mukaan, sillä olin vähän haaveillut tuotteiden kokeilusta muutenkin.

Sitruunasooda -astianpesuainetta tarvitsee vain pienen lorauksen täyteen tiskialtaaseen ja saan tiskata raikkaassa sitruunan tuoksussa, joka ei kuitenkaan ärsytä aika tuoksuherkkää nenääni. Lapsen kanssa kotona ollessa joudun tiskailemaan useita kertoja päivässä, sillä ruokailun jäljiltä tiskipöydällä on aina pannua, kattilaa ja ruokalappua, jotka eivät sovi astianpesukoneeseen tai joita ei voi sinne edes laittaa. Myös käsiä tulee pestyä tiuhaan, ja onkin paljon mukavampi läträtä käsiään useita kertoja päivässä sellaisissa aineissa, jotka eivät sisällä kovia kemikaaleja ja jotka ovat myös vesistöille turvallisempia kuin perinteiset puhdistus- ja käsienpesuaineet.  Sitruunasooda-käsienpesuneste sopii erityisen hyvin myös keittiön tiskialtaan laidalle, sillä sitruunantuoksu neutralisoi käsistä esimerkiksi kalan hajua ruuanlaiton jälkeen.
 
Vanhan kansan ihmisenä oma mumminikin olisi voinut pitää ekologisesta Mummi ja Minä -sarjasta. Isovanhemmilleni ekologiset arvot olivat tärkeitä: rikkinäiset esineet korjattiin, vanhat tavarat säästettiin myöhempää käyttöä varten (välillä niinkin hanakasti, että nuorempi sukupolvi vain pyöritteli päätään), keittiöjätteet kompostoitiin ja kasvimaalla ja puutarhassa viljeltiin omaa satoa. Nykyään Alzheimerin tautia sairastava mummini, ainut elossa oleva isovanhempani, asuu palvelukodissa kaukana toisella paikkakunnalla. Omia isovanhempia ja lapsuuden kesiä mummilassa on välillä valtava ikävä, mutta onneksi sieltä on tallessa monia muistoja niin kuvien, värien, makujen kuin tuoksujenkin muodossa.


Mummi ja Minä -sarja jälleenmyyjineen löytyy omilta kotisivuiltaan, kun taas Ole Hyvä Luonnontuotteen sivuilta  löytyy muita ekologisia siivous- ja hygieniatuotteita. Mummi ja Minä -sarjan kotisivuilta olisin mielelläni lukenut hieman enemmänkin tietoa tuotteista, sillä tuotteiden esittelytekstit olivat kovin lyhyet muuten varsin selkeillä ja visuaalisesti kauniilla sivuilla. Tähän kirjoitukseen poiminkin lisätietoa myös tuotesarjan jälleenmyyjiltä, sillä minä olen sellainen ostaja, joka lukee mielellään runsaasti tietoa tuotteista. :)
Ole Hyvä Luonnontuote on myös Facebookissa täällä ja Mammalandia täällä.

Astianpesuaine ja käsienpesuneste saatu
Viimeinen kuva: Mummi ja Minä 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti