3.10.2016

Toisten lasten kanssa

Viime yönä taisi täällä päin olla ensimmäinen pakkasyö ja aamupäivän ulkoilusääkin oli aika kirpeä, vaikka myös ihanan aurinkoinen. Me ulkoilemme päivittin omalla pihamaalla tai leikkipuistoissa ja sovimme viikon varrelle usein myös leikkitreffejä ulos. Ulkoleikkitreffeillä tulee monesti käytyä sellaisissakin leikkipuistoissa, joissa ei muuten niin tuli käytyä, ja muita plussia ovat tietysti raitis ilma sekä vertaisten seura niin äidille kuin lapsellekin. Tämän sujuvan (?) johdannon myötä ajattelin kirjoitella hieman ajatuksia ja huomioita siitä, miten taaperomme oikein toimiikaan toisten lasten kanssa.

Seurankipeähän tämä pikkumiehemme on ollut aina, mutta kasvettuaan ja tultuaan entistä vuorovaikutteisemmaksi, huomaan, miten hän selvästi rakastaa seuraa ja sitä kun ympärillä on vilskettä, sekä miten hyvin hän viihtyy toisten lasten seurassa. Taapero on oikein elementissään etenkin silloin, kun isovanhemmat ja vaikkapa kummisetä ovat kylässä ja hän voi vain siirtyä sylistä toiseen hauskuutettavaksi. Lähisuvussamme ei ole hirveästi pieniä lapsia tällä hetkellä, mutta onneksi kerhoissa, muskarissa ja perhekahvilassa on päässyt tutustumaan muihin vanhempiin, joilla on samanikäis tai vähän vanhempia lapsia. Kun oma lapsi on kotihoidossa, koen myös vähän kuin velvollisuudekseni sen, että tarjoan hänelle mahdollisuuksia päästä välillä leikkimään ikätovereidensa kanssa ja harjoittelemaan sosiaalisia taitojaan.

Taaperomme suhtautuu toisiin lapsiin mielenkiinnolla ja hakeutuu herkästi muiden kanssa samoihin leikkeihin tai samojen lelujen luo. Kavereille poika myös esittelee samoja temppuja, joilla hän hauskuuttaa meitä vanhempia: kurkistelee piilopaikoistaan tai laittaa esineen piiloon selkänsä taakse. Tämänikäisten leikki taitaa olla pääasiassa rinnakkaisleikkiä, eikä varsinaista vuorovaikutusta leikkijöiden kesken ole vielä kovin paljon. Välillä poika kyllä ojentelee leluja leikkikavereille ja nyökkäilee vielä kohteliaasti päälle (nyökkäily meidän taaperon kielellä tarkoittaa siis kiitos tai ole hyvä). Yleensä tämänikäisten "yhteisleikit" ovat kuitenkin sitä, että taaperot tutkivat samoja leluja vieretysten, seuraavat toisiaan tai ihmettelvät mitä toinen oikein tekee. Näillä noin yksivuotiailla tuntuu ylipäätään olevan aika samankaltaisia touhuja ja samat jutut jaksavat hauskuuttaa, niin kuin nyt vaikka tavaroiden penkominen tai kurkisteluleikit.
 
Kun meillä on joskus ollut toinen lapsi vähän aikaa hoidossa ilman omaa vanhempaansa, on poika osoittanut myös pieniä mustasukkaisuuden merkkejä ja yrittänyt vähän kurmottaa kaveria leikkien lomassa. Äidin huomion ja ehkä sen oman "reviirinkin" jakaminen taitaa siis tehdä vähän tiukkaa kotioloissa, mikä on varmasti ihan luonnollistakin. Lelujen jakaminen ei ole tuottanut pojalle juurikaan vaikeuksia kodin ulkopuolella, mutta kotioloissa jakamista vielä harjoitellaan: silloin kun meillä on lapsivieras kylässä täytyisi tietysti saada juuri ne samat lelut, mitkä kaverillakin on. Onneksi yhteiset touhut kuitenkin useimmiten sujuvat ja harmitukset leluista unohtuvat nopeasti. Toisaalta tämän ikäinen on kyllä edelleen täysin valvottava toisten lasten seurassa, sillä hän saattaa esimerkiksi aivan yllättäen antaa hiukan liian innokkaan taputuksen leikkikaverinsa päälaelle. Koitan opettaa pojalle, ettei toisten kädestä saa ottaa tavaroita ja että kaveria kosketetaan nätisti.

Lapsen kasvaessa kaveritkin tulevat entistä tärkeämmäksi, mutta alle kolmevuotias ei mielestäni tarvitse vielä kovin suurta joukkoa ympärilleen. Päivähoitoasiat ovat pyörineet päässäni paljon viime aikoina, ja itse ajattelen niin, että alle kolmevuotiaalle riittäsi hyvin perhepäivähoitopaikan muutama samana pysyvä leikkikaveri sekä yksi tuttu ja turvallinen aikuinen. Isompi lapsi saattaa sen sijaan kaivata jo enemmän leikkikavereita ja virikkeitä ympärilleen, ja selviytyykin isossa ryhmässä sekä sen sosiaalisessa verkostossa pientä lasta paremmin. Näistä hoitoasioista kirjoittelen lähiaikoina varmasti vielä vähän lisää, mutta nyt toivottelen oikein hyvää viikon alkua ja toivon, että nämä syksyn ihanat ulkoilusäät vielä jatkuisivat! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti