29.11.2016

Leipominen taaperon kanssa

Mammalandian yhteistyöpostaus

Mammalandian bloggaajat kirjoittavat kuukausittain oman näkemyksensä vaihtuvista aiheista, ja marraskuun yhteisenä pohdinnan paikkana on "Leipominen lasten kanssa vai ilman?" Kaikki Mammalandian yhteistyöpostaukset löytyvät ältä.

Meillä taapero ei ole vielä hirveästi ollut mukana keittiöpuuhissa, jos kaappien järjestelyä tai ruokakassien purkamista ei nyt lasketa mukaan. Pari kertaa poika on saanut vähän auttaa taikinan sekoittamisessa, mutta Mammalandian marraskuun aiheen innoittamana päätin nyt ryhtyä tuumasta toimeen ja kokeilla millainen soppa siitä syntyy, kun kohta puolitoistavuotias innokas apulainen pääsee auttamaan äitiä leipomispuuhissa aivan alusta loppuun.
 
Itse pidän leipomisesta paljon, ja oikeasti olen haaveillut juuri tällaisesta yhteisestä puuhailusta oman lapsen kanssa jo pitkään. Jotenkin olen vain ajatellut, että poika on liian pieni osallistumaan ja että on paljon helpompaa hoitaa keittiöhommat itse. Kyllähän se lapsen osallistuminen aiheuttaa pientä lisävaivaa ja valvomista, mutta jos yhteisen ruuanlaitto- tai leipomishetken ottaa siltä kannalta, että nyt vietetään kivaa yhteistä aikaa ja unohtaa turhan kiireen, ei se tunnukaan enää ollenkaan raskaalta.

Äidin ja lapsen yhteisen leipomishetken reseptiksi valikoituivat tällä kertaa sämpylät, sämpyläjauhopussin kyljestä poimitulla helpolla ja hyväksi havaitulla ohjeella. Minulla on meneillään herkkulakko, eikä taaperollekaan ole vielä tarjoilu sokeriherkkuja, joten halusin valita jotain suolaista leipomista turhien houkutusten välttämiseksi. Sämpyläpussin ohjetta noudatimme muutoin paitsi korvasimme yhden desin jauhoista kaurahiutaleilla ja suolaa lisäsimme taikinaan vain ripauksen.

Valmistimme taikinan ennen päiväunia ja poika oli arvatenkin aivan innoissaan jauhojen sekoittamisesta ja kaatamisesta. Harmihan siitä syntyi, kun taikina piti laittaa kohoamaan, vaikka yritin selittää, että unien jälkeen sitten jatketaan. Parin tunnin päästä liinan alla odotti mehevä sämpylätaikina ja päiväunilta herännyt poika pääsi pikaisen välipalan jälkeen heti leipomispuuhiin. Taapero innostui kokeilemaan monenlaisia keittiövälineitä sämpylöiden leipomiseen ja kävi välillä kaivamassa laatikosta muun muassa pihdit ja teesihdin. :D Äidin leikkaamien palojen taputtelu päällekkäin taisi olla parasta. Työnjako meillä oli suunnilleen sellainen, että poika taputteli taikinaa ja teki tutkimuksiaan ja äiti pyöritteli hiljalleen sämpylöitä pellille kohoamaan. Iltapäivä vierähti kivasti leipomispuuhissa; laitoimme sämpylät uuniin yhdessä ja ihmettelimme, kun ne paistuivat ja muuttuivat uunissa suuren suuriksi. Pienen ulkoilun jälkeen näitä ensimmäisiä omatekoisia leipomuksia pääsi sitten maistelemaan ja kyllähän taapero melkein yhden kokonaisen sämpylän söikin päivällisen ohessa.

stä leipomiskokemuksesta innostuneena ja rohkaistuneena aion todellakin ryhtyä leipomaan pojan kanssa useamminkin. Taaperon kanssa leipomisesta syntyy tietenkin jonkin verran sotkua (syntyyhän leipomisesta kyllä muutenkin), mutta lattialle pudonneet jauhot on helppo imuroida ja jauhoiset vaatteet voi vaihtaa puhtaisiin. Vastauksena postauksen alussa esitettyyn kysymykseen voisin siis sanoa, että leipominen lasten kanssa voi olla todella hauskaa ja antoisaa yhteistä tekemistä, ja sitä kannattaa ehdottomasti ainakin kokeilla! :)

Mammalandia on myös Facebookissa.

4 kommenttia:

 1. Ihana pieni leipuriapuri ja hyvin näytti sujuvan! Taidetaan mekin kokeilla sämpylöiden leipomista seuraavan kerran yhdessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä sujui ihan yllättävän hyvin! Ja sämpylät oli just sopivan helppoja tähän tarkoitukseen :)

   Poista
 2. Meidänkin täytyis jotain muuta kuin pipareita testailla. Tuntuu vain ettei viime aikoina ole aika riittänyt vaikka tykkäisin pullia ja sämpylöitä tehdä. Pieni apurikin varmasti olisi innoissaaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, sitä aikaa yhdessä leipominen kyllä vähän vaatii... Toivottavasti pääsisitte jossain vaiheessa testailemaan vaikka sämpylöiden tekoa! :)

   Poista