3.11.2016

Taaperon uudet "sanat"

Taaperon niin sanottuun sanavarastoon ilmaantui lokakuun aikana taas kokonainen joukko uusia omia sanoja ja äännähdyksiä. Näitä on ollut hauska kirjoitella aiemminkin ylös, joten tässä tulee taas pientä listaa taaperon vuoden ja neljän (kohta jo viiden) kuukauden iässä käyttämistä omista sanoista:

ba = banaani

pa = pallo

apa = napa. Napa on taaperon uusimpia sanoja ja äidin ja isän navat on aina tärkeää osoitella ja painaa sormella.

phyy = Pikku Myy. Poika luki kerran mummonsa kanssa Muumikirjaa ja siitä lähtien hän on bongaillut Pikku Myyt niin muumivaipoista kuin pöydällä olevasta muumimukistakin.

aappaa = saappaat eli tämän hetkiset lempparikengät

Nämä edelliset ovatkin keskenään aika samankaltaisia sanoja. Lisäksi on muutamia sanoja, jotka ovat enemmänkin äännähdyksiä ja niitä on sen vuoksi vaikea kuvailla. Yksi kurkussa kumahteleva ääni tarkoittaa junaa (ehkä se on yritys tsuku-tsukusta?) ja kimeä miukuminen kissaa. 

Nyt poika on oppinut myös läheisiin ihmisiin liittyviä sanoja:
 
is / ssi / ss = isi. Sihinä tarkoittaa siis isiä. Alkuun poika käytti tätä "sanaa" etenkin silloin, kun tulimme ulkoilemasta sisään: hän selvästi etsiskeli olisiko iskä kotona. Kun ulko-ovi käy päivällisaikaan tietää poika, että iskä tulee töistä kotiin, ja silloin vasta sihistelläänkin!

ääiti = äiti. Usein alkutavu venytettynä kuultu äiti-sana ilmaantui selvästi lausuttuna vähän isi-sihinän jälkeen. Aluksi poika ei sanonut äitiä ollenkaan minulle, vaan vain ollessaan isänsä kanssa ja katsellessaan esimerkiksi valokuvakansiota, missä on minunkin kuvani. Ilmeisesti äitiä ei tarvinnut hirveästi huudella, koska hän oli aina paikalla? :D Tällä hetkellä poika hokee aika paljonkin äitiä, myös suoraan minulle, ja välillä se ääntyy myös "äizi".

pa-pa (kuiskaten) = pappa. Aluksi tämä sana tuli, kun katselimme pojalle tekemääni valokuvakansiota, johon olen laittanut läheisten ihmisten kuvia. Papan kuvan nähdessään poika ojensi aina kätensä ja kuiskasi "pa-pa" ihan kuin haluaisi papan syliin. "Pa-pa" on lausuttu monesti myös ikkunasta ulos katsellessa, mikä johtuu varmaankin siitä, että pappa on käynyt meillä toisinaan lapsenvahtina ja olemme aina katsoneet ikkunasta, kun pappa lähtee. Nykyään poika osaa yhdistää sanan jo ihan live-pappaankin. Se, miksi taaperon täytyy aina kuiskata pappa-sana on hiukan mysteeri, mutta se saattaa liittyä siihen, että pappa on tainnut salaa vähän hokea tuota sanaa lapsenlapselleen. :D

2 kommenttia: