20.12.2016

Perheen jouluperinteet

Mammalandian yhteistyöpostaus

Mammalandian bloggaajat kirjoittavat joulukuussa aiheesta "Näistä jouluperinteistä en luovu".

Me kolmihenkisenä perheenä alamme oikeastaan vasta nyt luomaan niitä ihan omia jouluperinteitämme. Aikaisemmat joulut olemme aina viettäneet sekä omieni että miehen vanhempien luona, mutta tänä vuonna päätimme kutsua kaikki meille jouluaaton viettoon. Jouluaterialla olisi näin ollen koossa reilut kymmenen henkilöä. Idea tähän lähti itse asiassa mieheltä, eikä minulla ollut mitään sitä vastaan, kunhan se ei tarkoittaisi sitä, että kokkaan joulusapuskat koko porukalle. Tarkoitus onkin toimia nyyttäriperiaatteella, eli olemme sopineet mitä kukin tuo mukanaan. Minä teen tällä kertaa bataattilaatikkoa, lanttulaatikkoa ja glögijuustokakkua. Laatikoita olen tehnyt silloin tällöin ennenkin, mutta tänä jouluna aion oikaista vähän ja kokeilla mitä kaupan raakapakasteista syntyy itse paistamalla.

Perinteiset jouluruuat ovat meille tärkeä osa joulua, vaikka kinkun voisinkin vaihtaa vaikka kalkkunarullaan. Aattoaamuna keittelemme varmasti myös riisipuuroa ja mies aikoo laittaa saunan lämpiämään. Jouluperinne, jota haluan vaalia on, että jouluna syödään yhdessä rauhassa nautiskellen, katetaan pöytä kauniisti, sytytetään kynttilät ja keskitytään siihen hetkeen. Joulussa muutenkin tärkeää on mielestäni juuri se yhdessäolo. Varsinkin näin aikuisiällä, kun lahjat eivät ole enää se joulun tärkein juttu, nautin eniten siitä, että läheiset ihmiset ovat ympärillä, kaikilla on iloinen mieli ja saamme viettää yhdessä mukavaa aikaa. Jos voin lisäksi nappailla suklaakonvehteja joko Pandan tai Fazerin rasiasta niin kaikki on oikein hyvin. ;)

Omassa kodissamme ei ole ollut aiempina vuosina minkäänlaista joulukuusta, mutta tänä vuonna mies aikoo hankkia meille aidon kuusen. Lapsuudessani joulukuusi on ollut aina aito, ja kuusen tuoksu onkin minulle yksi asia, josta joulutunnelma syntyy, vaikka ymmärrän hyvin myös muovikuusen käytännöllisyyden. Aamu- ja iltahämärässä loistavat kuusenkynttilät ovat yksi talven kauneimpia näkyjä. Oman lapsen kautta pääsen myös palaamaan lapsuuteni joulumuistoihin, ja joulua haluaa taas laittaa ihan eri tavalla kotiin kuin ennen lasta. Täksi jouluksi askartelin meille ikkunoihin perinteisiä tonttukoristeita ja taaperon kanssa olemme tehneet soodataikinakoristeita kuuseen ripustettavaksi. Myös pipareita olemme leiponeet ja se on yksi perinne, jonka haluaisin säilytää. Joulupukkia meille ei ole tänä vuonna tulossa, mutta ensi vuonna se voisi olla hauska juttu, kun poika ymmärtää joulusta jo vähän enemmän.

Mitä joulumusiikkiin puolestaan tulee, niin tein meille vähän aikaa sitten jouluisen Spotify-soittolistan. Sellainen on ollut suunnitteilla jo vaikka kuinka kauan, mutta vasta tänä vuonna sain aikaiseksi! Listalta löytyy niin Michael Bubléa ja Johanna Kurkelaa kuin Raskasta joulua -kokoonpanonkin kappaleita, unohtamatta tietenkään suurinta suosikkiani ulkomaisten joulukappaleiden joukossa ja ah niin ihanan kliseistä eli All I Want For Christmas Is You sekä Mariah Careyn että Saara Aallon esittämänä!  Joulumusiikki on minulle yksi niistä asioista, joilla pääsen oikeaan tunnelmaan, ja nyt kun joulun musiikkilista on luotu, voi sitä täydentää aina tulevina vuosina.

Ihanaa, että joulu on jo ihan ovella! Rakastan joulua, joulun tunnelmaa, tuoksuja sekä sitä odotusta ja juhlaan valmistautumista. Viime jouluna meillä oli pikkuinen konttaava tonttu, ja tänä vuonna joka paikkaan ehtivä utelias taapero, joten saa nähdä kuinka rauhassa joulukuusi saa lopulta olla! :D Ihanaa joulunalusviikkoa kaikille!

Mammalandia on myös Facebookissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti