7.12.2016

Puolitoistavuotias

Aika lentää, poika on tänään puolitoistavuotias. Joka päivä saan ihmetellä, miten hän on jo niin iso ja osaa jo niin monia asioita, varsinkin ymmärrys on jotain mikä jaksaa häkellyttää. Vauvavuosi ja pieni nyytti ovat enää vaaleansininen muisto vain. 

Mietin asioita, joista puolitoistavuotias taaperomme pitää ja vaihtoehtoisesti ei pidä, ja huomastin, että ne ovat itse asiassa aika samoja asioita kuin ennenkin. Taapero rakastaa edelleen vesileikkejä, kylpemistä, hassuttelua, piiloleikkejä ja sitä kun saa olla muiden touhuissa mukana. Hampaiden pesusta hän ei niin välitä ja inhoaa luonnollisesti sitä, kun häneltä evätään pääsy johonkin kiinnostavaan paikkaan. Nämä ovat asioita, jotka ovat pysyneet jo pidemmän aikaa, suosikkilelut ja muut kiinnostuksen kohteet ovat sen sijaan vaihdelleet

Tällä hetkellä lempparileluja ovat pallot, pehmolelut, kirjat ja uusin hitti eli taikahiekka. Duplo-palikatkin ovat alkaneet taas pienen tauon jälkeen kiinnostaa, ja poika pinoaa niistä hienosti torneja. Palloja taapero pompottaa ja syöttää, pehmolelut on tärkeää peitellä nukkumaan ja taikahiekalla muovaillaan ihan päivittäin. Isänsä kanssa poika leikkii kaikenlaisia piilo- ja pelleilyleikkejä ja käkättää hullun lailla. Minä taas nautin siitä, kun taaperoa voi ottaa mukaan jo monenlaisiin puuhiin kotona, ja hän puolestaan nauttii silmin nähden siitä, että saa osallistua. Muun muassa leipomista olemme vähän harjoitelleet. Ulkona taapero puolestaan viihtyy etenkin pulkan kyydissä ja lumikakkuja tekemässä.Kirjat ovat nyt todella mieluisia ja niitä luetaan ja ihmetellään useita kertoja päivässä sohvalla, päiväunille käydessä ja potalla istuskellessa. Oppi & Ilo yhteistyössä Mammalandian kanssa lähetti lukuhetkiämme ilostuttamaan kuvissa näkyvän hauskan Kurkkaa! Kulkuneuvot -kirjan*, jossa on luukkuja, ja se kyllä osui ja upposi tälle konefanille mainiosti. Kaikenlaiset koneet ja menopelit ovat todellisia hittejä juuri nyt, ja poika bongailee ulkona liikkuessamme aivan innoissaan niin traktorit, kaivinkoneet, kuorma-autot kuin mopotkin. Kaivurit ja traktorit ovat ykkösiä!

Omia sanoja tulee jonkin verran ja niistä tärkeimmät ja yleisimmät sanat ovat:
"ssi" tai "ss" eli isi, 
"ääits" eli äiti, 
"prumm" eli auto,
"tra tra" (jossa r ääntyy vähän repesorsamaisesti) eli traktori 
ja "tä tä" eli vettä.

Puolitoistavuotias taapero syö monipuolisesti ja tykkää tällä hetkellä etenkin kypsennetystä porkkanasta ja kaurajogurtista. Äidin tekemä tomaattipasta on myös edelleen herkkua. Ruoka menee hienosti itse lapioiden suuhun joko lusikalla tai haarukalla, usein kyllä käsinkin, ja juoma kulahtaa kurkusta alas pienestä mukista tai pillipullosta. Syksyllä oli vaihe, jolloin jouduin nukuttamaan poikaa päiväunille kantorepussa, mutta se meni onneksi ohi, ja nyt olemme siirtäneet päikkärit kokonaan sisälle. Imetyksen lopetin pari viikkoa sitten ja nyt opetamme poikaa rauhoittumaan itse pinnasänkyyn nukkumaan. Pinnasängyn vieressä täytyy olla istumassa ja nukutus kestää välillä hieman hermoja raastavasti jopa tunnin, mutta itselleni on aina lottovoitto kun poika nukahtaa sänkyyn eikä syliini. Rytmit ovat pysyneet kuitenkin aika samoina: poika nukahtaa yöunille 2021 välillä ja herää aamulla 67 aikoihin.

Sellainen heppu on meidän puolitoistavuotias taaperomme, ensi viikolla päästäänkin sitten pitkästä aikaa neuvolaan!

*Yhteistyössä Mammalandia ja Oppi & Ilo, kirja saatu bloginäkyvyyttä vastaan.

2 kommenttia:

 1. Onnea puolitoistavuotiaalle! <3

  Tuota taikahiekkaa olen miettinyt meidänkin pojalle, mutta tuleeko siitä ihan hirveä sotku? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! <3

   Kyllähän sitä saa murusteltua ympäriinsä, mutta ei meillä ole tullut hirveää sotkua, kun vain vahtii tai on mukana hiekkaleikeissä. Me ollaan yleensä tehty hiekkamuovailuja ison pyyhkeen päällä, mistä pienet muruset voi lopuksi karistaa pois. Ja taikahiekan saa kerättyä helposti, kun hiekka on sellaista jännää venyvää ja tarttuu itseensä kiinni. Isommalla palalla painelemalla voi siis "kerätä" pienemmät muruset, niin ei tarvitse sormin nyppiä ja saa lähes kaiken talteen :)

   Poista