3.1.2017

Mitä tapahtui vuonna 2016?

Hyvää uutta vuotta! Kai sitä voi toivottaa vielä näin kolme päivää vuoden vaihtumisen jälkeenkin..? Täällä vuodenvaihde meni rauhallisissa merkeissä pojan isovanhempien luona ja kotona. Ihastelimme ulkona illan ensimmäisiä raketteja ja leikimme taskulampun valolla pimeässä. Poika olisi päässyt uudeksi vuodeksi yökyläänkin, mutta jotenkin en nyt itse kaivannut mitään sen kummempaa juhlimista, ja vietin vuodenvaihteen ihan mielelläni lapsen ehdoilla. Vaikka yömyöhään ei tullutkaan riekuttua missään, painoi väsymys silti hiukan uudenvuodenpäivänä, sillä rakettien pauke herätteli taapero alkuyöstä, enkä itsekään nukahda ihan helpolla, kun ulkoa kantautuu pamauksia. 

Vuoden päätteeksi on kiva katsoa hetkeksi taaksepäin, ja suunnata sitten katse kohti uutta. Vuoden 2016 kohokohtana olivat tietenkin häät, joiden järjestely oli isossa osassa koko alkuvuotta. Tässä katsaus kuluneeseen edellisvuoteen höystettynä sekalaisilla otoksilla vuoden varrelta, jotka eivät syystä tai toisesta ole päässeet aiemmin blogiin asti. Samanlainen kooste vuodesta 2015 löytyy täältä.

Tammikuussa pidin sokerittoman kuukauden loppuvuoden suklaamässäilyjen jälkeen. Vauvan kanssa aloitimme vauvamuskarin. Olimme kevään ajan muutenkin aktiivisia harrastajia, kun viikkoja rytmittivät muskarin lisäksi seurakunnan vauvakerho sekä MLL:n perhekahvila. Pakkaset paukkuivat tammikuussa 20 asteen lukemissa ja muistan sen tunteen, kun kärryttelimme hyytävinä pakkasaamuina kohti muskaria. Olin hiljalleen tutustunut uusiin äitikavereihin, joiden kanssa kävin viettämässä iltaa ja keilaamassa. Loppukuussa ajelin yksin Tampereelle viettämään päivää ystävieni kanssa. Tammikuussa ostin myös vihkisormuksen joulunjälkeisistä alennusmyynneistä.Helmikuussa kävin yhden kaasoni kanssa häämessuilla virittäytymässä häätunnelmaan ja hakemassa ideoita häitä varten. Hääjärjestelyt etenivät kutsukorttien lähettämisellä. Alkuvuodesta poika oli välillä viikonloppuisin hoidossa isovanhemmillaan, jolloin saimme miehen kanssa kahdenkeskistä aikaa. Levottomat yöt alkoivat vihdoin helpottua vauvan ollessa kahdeksankuinen ja iloitsin siitä, kun sain nukkua pitkästä aikaa useamman tunnin unijaksoja. Helmikuussa elettiin aika tavallista kotiarkea, johon ei kuulunut mitään kummempia tapahtumia.

Maaliskuussa täytin 28 vuotta, mitä vietimme kakkukahveilla kotona. Kävin sovittamassa ennen raskautta ostamaani hääpukua morsiuspukuliikkeessä, ja ilokseni se sopi hyvin päälle ja pidin siitä edelleen. Yritin vähän jumppailla kotona, ja osallistuin 31 päivän kyykkyhaasteeseen. Pääsiäinen sijoittui maaliskuun loppuun, ja kokoonnuimme silloin kaasojeni kanssa hääaskarteluiden merkeissä. Teimme pääsiäisenä myös kevään ensimmäisen reissun mökille yhdeksi yöksi. Blogi täytti yhden vuoden, ja pääsin sen kanssa mukaan Mammalandia-yhteisöön. Vanhempainvapaani loppui ja jatkoin kotiäitinä oloa hoitovapaalla.


Huhtikuussa aina vain isompi ja taitavampi vavamme oli jo kymmenkuinen, osasi seisoa ilman tukea ja huristeli sisällä kävelykärryn kanssa. Treffasimme pojan pikkuserkkuja perheineen, mistä alkoi muodostua eräänlainen joka keväinen ja -syksyinen perinne. Häihin liittyen kävimme kirkkoherranvirastossa hoitamassa avioliiton esteiden tutkinnan. Loppukuussa pidimme hääpalaveria kaasojen ja bestmanien kanssa ja sovimme käytännön asioista. Pähkäilin kovasti myös pienen sulhaspoikamme vaatetusta. Pääsin teatteriin katsomaan Myrskyluodon Maijaa, joka kosketti syvältä ja liikutti kyyneliin monta kertaa. Vappuaattoa vietin mammaporukan kanssa seinäkiipeilemässä.

Toukokuussa suuntasin pojan kanssa vapputorille nauttimaan muun muassa katumuskarista. Kuun alussa möin kasan vauvanvaatteita pois kirpparilla. Vietin ensimmäistä äitienpäivää oman lapsen kanssa. Kävin työhaastattelussa, mutta en tullut valituksi virkaan (sama juttu oli noin vuosi sitten...). Muskari, vauvakerho ja perhekahvila jäivät kesätauolle. Toukokuussa oli ihanan lämmintä ja ulkoilin pojan kanssa paljon, kolusimme leikkipuistoja ja omaa pihaa. Hääjärjestelyt etenivät ja minusta ja miehestä kuvattiin haastatteluvideo yhtä hääohjelmanumeroa varten. Kuun lopulla olimme vieraana häissä samassa paikassa, jossa omatkin häämme järjestettäisiin. Ilta päättyi ikävästi vatsatautiin sairastumiseen, miltä poika onneksi välttyi. Haaveilin näihin aikoihin kovasti yöimetysten lopettamisesta.

Kesäkuussa poika täytti vuoden, vauva oli jo taapero! Vietimme synttäreitä ensin sukulaisten ja kummien kesken ja sitten vauvakamujen kanssa. Osallistuimme perhekahvilan järjestämälle kotieläinpuistoretkelle. Minulle järjestettiin ihanat polttarit, joissa pääsin kokeilemaan muun muassa tankotanssia. Polttariviikonloppuna olin ensimmäistä kertaa yötä pois lapsen luota ja yöimetykset saivat loppua samaan syssyyn. Juhannuksen vietimme mökillä. Olin siihen aikaan lopen väsynyt, sillä poika oli alkanut he aamuviideltä yösyömisten loputtua. Hääjärjestelyissä vietiin jo viimeisiä: tapasimme vihkipapin ja kävin sovittamassa hääpukua viimeisiä korjauksia varten. Kävin myös koekampauksessa muutamaankin otteeseen ja kampaussuunnitelmani menivät vielä uusiksi.
 


Heinäkuussa menimme naimisiin! Kuun ensimmäinen viikko meni viimeisiä hääjärjestelyitä hoidellessa, kunnes 9.7.2016 koitti hetki sanoa tahdon ihana päivä, joka oli yksi elämän iloisimpia ja onnellisimpia! Loppukuu toivuttiin häistä ja lomailtiin perheen kesken, kun miehellä oli lomakuu. Teimme kesäisiä asioita yhdessä, nautimme helteistä, kävimme uimarannalla ja mökkeilimme sukujemme mökeillä. Teimme myös miehen kanssa kaksistaan reissun Tampereelle kihlajaisbileisiin. Taapero oppi kunnolla kävelemään kuun lopulla


Kuva: Timo Keränen
 
Elokuussa tutut harrastukset jatkuivat: muskari sai tosin jäädä tauolle, mutta perhekahvila ja vauvakerho (jonne olivat tervetulleita jo vuoden täyttäneet naperotkin) kutsuivat meitä edelleen viikoittain. Taaperolta alkoi löytyä jonkinlaista omaa sanavarastoa, kuten "pruumm" eli auto. Elokuusta alkaen tein jonkin verran epävirallista lastenhoitotyötä muutamien kuukausien ajan. Päivät kuluivat lasten kanssa tuttujen rutiinien mukaan sekä ulkoillen ja kerhossa käyden.


Syyskuussa teimme kesäkauden viimeisen mökkireissun. Sain vihdoin palattua liikuntaharrastusteni pariin raskauden jälkeen, kun aloin käymään kerran viikossa bodypumpissa. Syyskuussa sain muutenkin omaa aikaa, kun osallistuin kaksi viikonloppua kestävälle kamerakurssille. Kurssin päätteeksi haaveilin monenmoisista kameran lisäosista, ja olin taas vähän viisaampi järjestelmäkamerankäyttäjä, vaikka opeteltavaa riitti (ja riittää) vieläkin. Syyskuussa ulkoilusäät suosivat, teimme taaperon kanssa metsäretkiä ja tutkimme lähiympäristöä. Tässä kuussa ajelin myös Helsinkiin viettämään ystävän yllätys-babyshowereita. 
 
Lokakuussa pääsimme miehen kanssa pitkästä aikaa kahdenkeskisille treffeille perinteisten syömisen ja leffan merkeissä (Bridget Jonesille peukku!), kun isovahemmat laittoivat pojan sillä aikaa nukkumaan. Pidin pienen blogisyysloman ja keskityin hetken aikaa ihan muihin asioihin. Tauko teki hyvää ja sen jälkeen jatkoin vähän verkkaisemmalla kirjoitustahdilla. Ensimmäinen hento lumikerros satoi lokakuun lopulla ja ihmettelimme sitä taaperon kanssa omalla pihalla. Sovimme usein leikkitreffejä leikkipuistoihin. Lopettelin imetystä ja lokakuun jälkeen jäljelle olivat enää iltaimetykset. Poika sanoi ensimmäisen kerran "äiti".


Marraskuussa ja loka-marraskuun vaihteessa oli monenlaisia juhlia ja kahvitteluita, joiden päätteeksi aloitin sokerilakon ennen joulua. Myin taas kirpputorilla turhia kodin tavaroita. Kuntoiluprojektini sai jatkoa, kun aloin käydä juoksulenkillä melkein parin vuoden tauon jälkeen. Marraskuu oli talvinen kuukausi ja nautimme lumileikeistä, myös isänpäivää vietimme lumisissa merkeissä pulkkaillen ja ulkoillen. Lopetin imetyksen kuun lopulla ja olin silloin yökylässä omilla vanhemmillani. Joulu alkoi lähestyä ja tuskailimme kotona joulukorttikuvausten kanssa. Pääsimme myös katsomaan ystävälle syntynyttä pientä nyyttiä. Loppuvuodesta saimme muitakin iloisia vauvauutisia lähipiiristä.Joulukuussa taapero täytti puolitoista vuotta. Aloitimme joulun odotuksen virittelemällä jouluvaloja ja käymällä kirkossa Lasten kauneimmat joululaulut -tapahtumassa. Innostuin leipomaan taaperon kanssa: teimme soodataikinakoristeita ja leivoimme pipareita useaan otteeseen. Poika oli ensimmäistä kertaa yökylässä (hääyönä häntä hoidettiin meillä kotona), kun järjestimme kaveriporukalle pikkujoulut kotonamme. Juhlin pitkästä aikaa aamuyöhön asti, mikä oli virkistävää, vaikka univelasta toipuminen vei monta päivää. Jouluaattoa vietimme ensimmäistä kertaa omassa kodissa, kun kutsuimme perheenjäsenemme meille. Välipäivinä lomailimme kaikki kotona ja kyläilimme paljon, kun mieskin oli vapaalla. Vuosi vaihtui rauhallisesti lämpimässä säässä, rakettien paukkeessa.

Heihei 2016, tervetuloa 2017!

8 kommenttia:

 1. Ooh, teidän häät! 😍😍😍 Hyvää vuotta 2017! 😘

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! :) Häät oli kyllä vuoden ehdoton kohokohta ja olipa ihana selata taas kuvia läpi tuosta päivästä! <3

   Poista
 2. Ihana kooste.♥
  Iloista ja onnellista uutta vuotta.♥

  VastaaPoista
 3. Ihania kuvia! Hyvin voi toivottaa uudet vuodet muutaman päivän "myöhässäkin", eihän sitä äiti-ihmiset ehdi jatkuvasti somessa notkua. Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ehdi tosiaan, moni asia jää nykyään muutenkin helposti roikkumaan :) Oikein hyvää alkuvuotta sinnekin!

   Poista
 4. Hyvää uutta vuotta! Parasta vuosikatsauksen kirjoittamisessa olikin se kun tuli selattua kaikki vuoden kuvat läpi ja osaan oikein pysähtyen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Menneisiin hetkiin on kyllä ihana palata kuvien kautta :)

   Poista