10.1.2017

Uusi vuosi, uudet kujeet

Kuinka loppuun kulutettu otsikko, mutta totta se vain on. Tammikuun aikana alkavat täällä päässä nimittäin vähän uudenlaiset kuviot: minä aloitan (ja olen jo osittain aloittanut) työt!

Mainitsin syksyllä muutaman kerran sivulauseessa työ- ja hoitokuvioiden järjestelyistä ja nyt olisi aika valottaa suunnitelmiani vähän tarkemmin. Mikään kaiken mullistava muutos perheellemme ei ole kyseessä, vaan enemmänkin tätä voisi kutsua eräänlaiseksi pehmeäksi laskuksi työelämään ja päivähoitoon − vuoden alusta minusta on siis tullut yksityinen perhepäivähoitaja ja siinä samalla yrittäjä.

Alunperin heitin joskus vitsillä, että jos töitä ei löydy, alan sitten perhepäivähoitajaksi. Vähitellen, viime syksyn aikana tuo vitsi alkoi muuttua yhä enemmän varteen otettavaksi vaihtoehdoksi, kun oman alani töitä ei ollut tarjolla. Lopulta päätin tarttua mahdollisuuteen työllistää itse itseni, sillä lisätulot olisivat erittäin tervetulleita. Periaatteessa aloittaminen tapahtui helposti, sillä soveltuva koulutus minulla oli jo valmiina ja hoitolapset löytyivät lähipiiristä. Vuodenvaihteen molemminpuolin olen saanut kuitenkin käydä läpi myös aikamoista paperisotaa, toiminimen perustamisineen ja veroasioiden hoitamisineen, mitä yrittäjäksi ryhtyminen vaatii. Nyt niiden puolesta ollaan onneksi jo voiton puolella. Alkurysäyksen jälkeen paperityöt helpottuvat huomattavasti, sillä esimerkiksi kirjanpitovelvollisuus ei koske perhepäivähoitajia.

Pojan kannalta tämä on ihana ratkaisu, kun hänen ei vielä tarvitse lähteä kodin ulkopuolelle hoitoon, mutta leikkikavereita kuitenkin riittää. Myös itseäni tämä järjestely helpottaa, sillä ahdistuin syksyllä suuresti, kun mietin taaperon hoitoon viemistä. Nyt lapsi voi olla kotihoidossa samalla, kun minä teen töitä kotona. Aika näyttää kuinka pitkään tämä työ tulee jatkumaan, alustava suunnitelma on tehty ensi syksyyn saakka ja silloin (tai oikeastaan viimeistään kesällä) on aika miettiä asiaa uudelleen. Työasioista en aio juurikaan tänne blogiin kirjoittaa, ihan jo salassapitovelvollisuudenkin vuoksi, mutta sen verran voin valottaa yksityiskohtia, että hoitolapsia on tulossa ryhmään kaksi.

Blogin jatko on näiden muutosten vuoksi vähän auki. En haluaisi haudata tätä harrastusta kokonaan, mutta totuus on, että tästä eteenpäin aikaa blogille on paljon vähemmän kuin aikaisemmin. Päiväuniaika on yleensä ollut mahdollisuus kirjoittamiselle, mutta jatkossa se kuluu muun muassa keittiön siivoamiseen ja pottien pesuun, välillä myös kirjallisiin hommiin. Iltaisin pidän koneen mieluiten kiinni puolison ollessa kotona, sillä silloin on mahdollisuus viettää kahdenkeskistä aikaa, vaikka se usein siihen aikaan päivästä tarkoittaakin lähinnä sohvalla lojumista. Yksi hoitolapsi on jo aloittanut, ja toinen aloittaa huomenna, ja varsinkin tämä alkuvaihe tulee varmasti olemaan aika tiivis ja väsyttäväkin. Toivon kuitenkin, että ehdin silloin tällöin kirjoittelemaan tännekin, mitään tarkempaa en voi kuitenkaan tässä vaiheessa luvata.

Olipa kiva päästä kertomaan näistä kuulumisista vihdoin täälläkin, sillä työasioiden järjestelyt ovat olleet niin suuressa osassa sekä loppu- että alkuvuotta. Jännittävää nähdä, miten tämä uusi arki lähtee tästä muotoutumaan, kun toiminta pyörähtää kunnolla käyntiin; yksi aikakausi on nyt tullut päätökseen ja on aika astua seuraavaan!

8 kommenttia:

 1. Pph:na oli oikein mukavaa :) Työskentelin syksyn sellaisena ennen kuin jäin äitiyslomalle. Tsemppiä ja mukavia hetkiä lasten kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla myönteisiä kokemuksia, luinkin sun blogista jotain aiheeseen liittyen :)

   Poista
 2. Wau! Tsemppiä uusiin haasteisiin :) Itsekin huomasin, että tämä blogiharrastus tipahti kyydistä töiden alettua, mutta näköjään uuteen arkeen löytyy pikkuhiljaa sellainenkin rytmi, että vanhoja harrastuksia voi varovasti taas alkaa ottaa mukaan elämään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! :) Kyllä siinä menee varmasti oma aikansa, että löytyy tasapaino kaikkien elämän osa-alueiden kesken. Kiva, että oot hiljalleen päässyt takaisin harrastusten pariin! :)

   Poista
 3. Kiva että asiat järjestyivät ja tsemppiä tulevaan! :) Perheblogeissa se varmasti onkin aika tavallista, että töihinpaluun myötä blogikin alkaa väistämättä hiljentyä, mutta toivottavasti tällekin harrastukselle löytyy välillä aikaa :)

  VastaaPoista
 4. Kuulostaapa hyvältä! Onnea tulevaan :)

  Harkitsin myös perhepäivähoitajan hommia kun pohdin töihinpaluuta, mutta ei vielä tullut ajankohtaiseksi :) Ehkä tulevaisuudessa. Toivottavasti sulla löytyy aikaa myös blogille silloin tällöin uudessa arjessakin :)

  VastaaPoista