6.1.2017

Vinkki lapsen käden- ja jalanjälkien painamiseen

Yhteistyössä Mammalandia ja Oppi & ilo

Ihanaa, talvi tuli takaisin! Ja oikein rytinällä tulikin: lunta satoi yhtenä päivänä varmaan 15 senttiä ja pakkanen on tässä loppuviikosta paukkunut tämän talven ennätyslukemissa. Eilen aamupäivällä uhmasimme vielä hyytävää ilmaa ja kävimme taaperon kanssa pienellä happihypyllä, mutta tänään jäimme suosiolla sisään 23 asteen pelästyttäminä. Sisällä oloa on nyt ollut paljon, ja pakkaspäivinä on aikaa keksiä ja kokeilla kaikenlaista uutta puuhaa. Oppi & ilo lähetti meille syksyllä hauskat Taaperon kanssa -tekemiskortit, joista olemme valinneet toisinaan tekemistä niihin hetkiin, kun omat ideat alkavat olla vähissä ja taapero kaipaisi viihdytystä. Nämä kortit ovat tulleet tarpeeseen nytkin, ja tykästyin yhteen niistä löytyneeseen puuhavinkkiin sen verran, että haluan jakaa sen teillekin.

Vauvan tai taaperon käden- ja jalanjälkiä on ihana painaa muistoksi, ja perinteisesti se kai tehdään maalilla, mutta tiesittekö, että on olemassa toinenkin keino? Maalien ja liikkuvan lapsen kanssa itsekin lätränneenä tiedän, ettei se ole välttämättä kovin siistiä hommaa. En väitä, että aivan siistiä olisi tämä toinenkaan vaihtoehto, mutta tässä välttyy ainakin maalisotkuilta ja maalien pois pesemiseltä. Lisäksi, jos epäilet esimerkiksi sormivärien turvallisuutta lapsen iholle, ovat nämä aineet ainakin sellaisia, joiden käytöstä ei tarvitse huolestua. Me ikuistimme puolitoistavuotiaan taaperon jalanjäljet siis rasvan ja talkin avulla. Kädenjälkien painaminen on ollut jo aikaisemmin niin vaikeaa, etten nyt viitsinyt edes yrittää, vaan tyydyimme pelkkii jalanjälkiin. Ohjeet hommaan kuuluvat Oppi & ilon -kortissa näin: 

"Kiinnitä paperi teipillä pöytään tai lattiaan. 
Sivele lapsen jalkapohjaan ohut kerros vartalovoidetta. Paina jalka paperiin ja ripottele talkkia päälle. 
Puhalla ylimääräinen talkki pois ja suihkuta päälle muutama kerros hiuslakkaa."

En jaksanut ruveta teippailemaan papereita, ja muutenkin tuntui, että oli helpompaa, kun paperin sai siirrettyä äkkiä kuivumaan taaperon ulottuvilta. Ohjeessa mainitaan vartalovoide, mutta varmasti mikä tahansa perusvoide ajaa saman asian. Me käytimme kaapin perukoilta löytynyttä Ainu-merkkistä vauvavoidetta. Mustasta paperista valkoiset jalanjäljet erottuvat parhaiten, mutta myös harmaa tausta näyttää aika nätiltä. Vinkkinä voin sanoa, että jos jäljistä haluaa oikein valkoiset, kannattaa talkkia sirotella reilulla kädellä. Ylimääräisestä talkista jäi puhaltelun jälkeen paperille haalean vaalea kerros, mutta pyyhin siitä suurimman osan varovasti liinalla ennen hiuslakan suihkuttamista. Lopullisissa taideteoksissa talkkijäämiä näkyy edelleen, mutta hiukan rosoinen lopputulos näyttää toisaalta vain kivalta.

Taaperon kanssa -pakkaus, josta tämäkin puuhavinkki löytyi, sisältää 50 pientä puuhaa ja leikkiohjetta, jotka on helppo toteuttaa kotona; tarvittavat materiaalit ovat sellaisia, joista löytyy yleensä kaapeista. Seuraavaksi kokeilulistalla olisi taikataikinaohje! Oppi & ilolta löytyy muutakin hauskaa ja kehittävää, kuten alla olevassa kuvassa näkyvä, liikuteltavia osia sisältävä Kurkkaa! Kulkuneuvot -kirja, joka on aiemmin vilahtanut taaperon puolitoistavuotiskuulumisista kertovassa postauksessa. Saimme tuotteet bloginäkyvyyttä vastaan Mammalandian järjestämän yhteistyön kautta, mutta päätin kirjoittaa korteista vähän enemmänkin, koska innostuin niistä niin paljon. 

Kurkkaa tästä Mammalandian Facebook-sivut, ja tästä Oppi & ilon Facebook-sivut. 

Kivoja pakkaspäiviä! :) 

Kirja ja kortit saatu Oppi & ilolta bloginäkyvyyttä vastaan

4 kommenttia:

 1. Nuo kortit vaikuttaa mukavilta ja itselleni uusi idea tuo jalanjälkien tekeminen noin (askartelen kyllä paljon).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en ollut ikinä kuullut tästä ideasta, eikä olisi kyllä tullut mieleen edes kokeilla! :D

   Poista
 2. Nuo oppi ja ilo kortit ovat olleet pelastus meillä junamatkoilla! :) Kivalta näyttää muutenkin blogisi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkustaessa kortit ovatkin varmasti hyvää viihdykettä :) Kiitos! <3

   Poista