18.2.2017

Hormonitoiminnan palautuminen raskauden ja imetyksen jälkeen

Tämä on aihe, joka on kiinnostanut itseäni kovasti, ja oli minulle erittäin ajankohtainen viime syksynä. Ajattelin nyt jakaa vähän omia kokemuksiani siitä, miten hormonitoimintani ja kehoni ovat palautuneet raskauden ja synnytyksen jälkeen. 

Hormonitoiminta palautui omalla kohdallani hitaasti, mutta ei varmasti mitenkään erityisen epätavalliseen tahtiin. Imetyksen vähentymisen myötä ensimmäinen ulkoinen merkki muutoksesta oli ihon oireilu. Ihoni on aina reagoinut hormonaalisiin muutoksiin, esimerkiksi e-pillereiden lopetuksen jälkeen ja alkuraskauden aikana, ja niin valitettavasti tässäkin asiassa. Onneksi ihon tilanne ei kuitenkaan ollut mikään katastrofaalinen, ja se meni ajan ja hyvän hoidon kanssa ohi. Ulkoisiin seikkoihin liittyen en sen sijaan kärsinyt hiustenlähdöstä missään vaiheessa, vaikka sekin on kuulemma yleistä raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen. Viime syksynä, imetystaipaleen loppupuolella podin kuitenkin alakuloisuutta, joka näkyi etenkin kotona siten, että olin alamaissa ja pahantuulinen. Varsinkin pimeänä vuodenaikana synkällä mielialalla voisi olla montakin eri syytä, mutta itse yhdistän nämä mielialan muutokset kuitenkin vahvasti juuri hormoneihin. Oli se sitten monen asian summa tai ei, uskon, että hormonit olivat omalla kohdallani merkittävässä roolissa tässä asiassa
 
Kierron palautuminen raskauden jälkeen on hyvin yksilöllistä, ja vaikka olin kuullut, että monilla kuukautiset pysyvät pitkään poissa imetysaikana, tiesin, että oli myös niitä, joiden kierto oli alkanut jo pian synnytyksen jälkeen, imetyksestä huolimatta. Minä sain kiertoni takaisin vasta kun imetys oli loppunut kokonaan, lähes puolentoista vuoden jälkeen synnytyksestä. Iltaimetykset jäivät viimeisinä pois, ja sen jälkeen ei mennytkään kuin muutama viikko siihen, kun kuukautiset tekivät comebackin lähes kahden ja puolen vuoden poissa olonsa jälkeen. Eivät ne kuitenkaan palanneet tyypillisenä neljän viikon kiertona, vaikka olin kuullut sellaistakin, että raskaus ja synnytys voivat ikään kuin luonnollisesti korjata aiemmat kierto-ongelmat. Ennen raskautta kiertoni oli pitkään epäsäännöllinen, ja olin osannut vähän odottaakin sitä, että hormonitoimintani palautuisi laiskasti. Arvasin, että saisin odottaa, ja eipä se varsinaisesti haitannutkaan; olipahan vauvavuotena yksi huoli vähemmän, ja enhän toivonut myöskään uutta raskautta pian synnytyksen jälkeen.
 
Kiertoni palattua huomasin onnekseni, että myös yleinen mielialani koheni. Siitä sain vahvistuksen ajatuksilleni siitä, miten (imetys)hormonit olivat vaikuttaneet myös mielialaani. Maidontuotannon täydellisessä hiipumisessä voi kuulemma mennä useampi viikko, mutta itse en tarkkaillut tätä mitenkään erityisesti. Huomasin kuitenkin, miten imetysliivit muuttuivat jo imetystaipaleen loppupuolella pikkuhiljaa väljiksi, ja vanhat liivini taas sopiviksi. Koin rintavarustuksen kutistumisesta pienen kriisinkin pääni sisällä, vaikka olinkin jo kaivannut sitä, että voisin taas käyttää vanhoja, hyvin istuvia liivejäni imetysliivien sijaan. Omalla kohdallani imetys ei siis tuonut mukanaan pysyviä muutoksia, vaan rinnat palautuivat suurin piirtein ennalleen imetyksen loputtua. Muutokseen sopeuduttuani koin oloni taas kotoisaksi kehossani, ja imetyksen loppu toi eräänlaisen vapautuksen: kun keho oli pitkään toiminut lasta varten monessa eri tarkoituksessa, oli ihanaa saada se pitkästä aikaa takaisin itselleen.

Kommenttiboksin puolella olisi kiva kuulla muidenkin kokemuksia aiheesta. :)

2 kommenttia:

  1. Miulla kierto alkoi taaperon ollessa 1v2kk, vai olikohan 1v1kk.. Mutta piti vähän venyttää imetysvälejä useamman päivän ajan, että sain kierron lähtemään, kun toiveissa oli raskautua lähitulevaisuudessa :) Imetän siis edelleen nyt raskausaikana, mutta aika hiipumaan päin on imetys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista kuulla, että noinkin voi saada kierron käynnistymään, vaikka tosi yksilöllistähän tämä tuntuu olevan. Mulla ei tosiaan imetyksen väheneminenkään saanut kiertoa alkamaan, vasta sitten alkoi tapahtua kun imetys loppui kokonaan. Hienoa, että olet jaksanut imettää raskausaikanakin! :)

      Poista