2.2.2017

Neljän viikon lounaslista

Mainitsin edellisessä postauksessa, että olen suunnitellut neljän viikon kiertävää lounasruokalistaa perhepäivähoitajan työtä (ja ylipäätään arkea) helpottamaan. Nyt tämä arkipäivät kattava lista on valmis, ja ajattelin jakaa sen tännekin. Ruokalistan tekeminen pyöri mielessä jo kotiäitinä ollessa, mutta en vain koskaan saanut ryhdyttyä tuumasta toimeen. Olisi kyllä kannattanut! Listan avulla on helppo huolehtia siitä, että ruoka on monipuolista ja vaihtelevaa, ja kauppareissujen teko on paljon sujuvampaa, kun on selvät sävelet sen suhteen, mitä ruokaa lähipäivinä oikein laitetaan. 

Tälle listalle päätyneet ruuat ovat helppoja ja suhteellisen nopeita valmistaa, esimerkiksi kiusaukset ja makaronilaatikon voi lykätä uuniin ulkoilun ajaksi. Tärkeä kriteeri oli myös "taaperoystävällisyys", eli ruokia on helppo syödä, vaikkei lusikan tai haarukan käyttö olisikaan vielä aivan hallinnassa. Tästä syystä listalta ei löydy vielä keittoja, mutta voi olla, että kesää kohti mentäessä otan sinne jonkin peruskeiton mukaan. Muutenkin listaa voisi välillä muokkailla tai uudistaa vaihtelun vuoksi. Kaikki reseptit valmistuvat ilman lisättyä suolaa, ja moni niistä on peräisin Simppeli Sormiruokakeittiö -sivustolta. Periaatteena ruokaviikon suunnittelussa oli, että joka viikolta löytyisi liha-, kana- ja kalaruoka. Keskiviikot päätin puolestaan pyhittää kasviskeskiviikoiksi. Olen vasta nyt innostunut kasviskokkailusta ja ilokseni saanut huomata, että ne maistuvat taaperollekin mainiosti. Tähän mennessä olen kokkailut kasvisruokaa lähinnä linsseistä, mutta seuraavaksi tekisi mieli kokeilla jotain paljon pinnalla olleista uutuuksista, kuten härkäpapuja tai nyhtökauraa. Erityisen ylpeä olen ollut itse tehdyistä pinaattiletuista, jotka olivat superhyviä!

Perhepäivähoitajan työhön kuuluu olennaisesti ruuanlaitto, mutta aivan joka päivä minun ei sentään tarvitse valmistaa koko ateriaa alusta loppuun, sillä isoista satseista kertyy koko ajan jämäpurkillisia myös pakkaseen. Esimerkiksi liha- ja kanapötköjä on yleensä pakkasessa valmiina. Lähes jokaiselle ruokaviikolle kuuluu myös yksi isompi uuniruoka, jota syödään kahtena päivänä lisukkeita vaihdellen. Joka ruuan kyljessä tarjolla on aina joko tuoreita tai kypsennettyjä kasviksia − ne vaihtelevat ihan fiiliksen ja jääkaapin tarjonnan mukaan. Pyrin pitämään kiinni periaatteesta, että lounaan valmistaminen kuuluu työaikaani, enkä esimerkiksi kokkaile seuraavan päivän ateriaa edellisenä iltana valmiiksi. Ainut poikkeus tähän ovat pinaattiletut, joiden paistamiseen menee niin kauan, että teen sen mieluummin edellispäivänä.

Millaisia kokemuksia teillä on ruokalistan käytöstä tai ruokaviikon suunnittelusta?

8 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla kävin lukemassa listasi, että löytyisikö vinkkejä ruokiin... Keitoista tuli mieleen, ettö meillä on sosekeittoa melko usein. Se on lasten suosikki ja siihen saa piilotettua kaikenlaisia kasviksia. Laitan myös linssejä ja keiton kanssa on raejuustoa proteiinin saamiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan syöty mm. linssikeittoa välillä päivälliseksi, maistuvaa ja helppo muutella reseptiä eri kasviksilla. Oon nyt itse ihan koukussa kaikkiin linssiruokiin :) Jossain vaiheessa voisi kyllä ottaa tuohon lounaslistallekin jonkun kasvis/linssikeiton mukaan.

   Poista
 2. Tällainen kiertävä lista on kyllä varmasti kätevä just työssäsi :) Meillä suunnitellaan ruokalista aina viikoksi kerrallaan ja pyritään käymään kerran viikossa kaupassa. Tämä systeemi on ollut meillä nyt aika pitkään käytössä ja on kyllä helpottanut arkea ja pienentänyt kauppalaskuja! Olen kumminkin sen verran vaihtelunhaluinen, että ihan tällainen kiertävä lista ei ehkä meillä toimisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se todellakin helpottaa montaa asiaa, kun viitsii nähdä vähän vaivaa ruokien suunnitteluun! :) Me ei olla vielä päästy ihan yhteen kauppareissuun viikossa, mutta yritys olisi siihen suuntaan. Lounaslista on nyt toistaiseksi tämä, mutta meillä vaihtelee sitten perheen kesken syödyt päivälliset ja viikonloppuruuat. Lounaslistaakin ajattelin uudistaa aina välillä :)

   Poista
 3. Meilläkin ollaan suunnitelmallisia. Viikon ruokalistan suunnittelu, klik-klik tuotteet kaupan ostoslistalle ja kotiinkuljetuksella sisälle saakka. Maksimissaan lisää maitoa / leipää joutuu hakemaan lähikaupasta. Toppavaatteet ja pitkin jättimäistä kauppaa juokseminen ei järin houkuttele ;)
  http://westendmum.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuulostaa ihanan helpolta! Meillä päin ei taida tuollaiset kotiinkuljetukset vielä toimia :)

   Poista
 4. Kätevää! :) Tosin tällainen kiertävä lista sopii varmaan paremmin nimenomaan sinulle työsi puolesta, mutta oli pakko tulla kurkkaamaan saisinko vaihtelua itse meidän arkiruokiin. Normaalisti meilläkin käydään kaupassa kerran viikossa, ja viikon aikana haetaan vaan pakollisia täydennyksiä.

  Laatikkoruuat ovat meidän ehdottomia suosikkeja, mutta arkisin niiden teko jää vähiin pitkän paistoajan vuoksi. Lisäksi olen liian laiska tehdäkseni seuraavan päivän ruokaa valmiiksi edellisenä päivänä (joka ehkä sitten kostautuu...). ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! :) Meillä niitä täydennyskauppareissuja meinaa tulla aika monta viikon aikana, mutta jos pikkuhiljaa oppisi siihen, että saisi kerralla ostettua suurimman osan tarvittavista ruuista...

   Mä laitan laatikot ym. paistumaan aina aamu-ulkoilun ajaksi, tosin silloin ei voi lähteä hirveästi omaa pihaa kauemmas :)

   Poista