5.4.2017

Omat vinkit synnytykseen

Mammalandian yhteistyöpostaus

Mammalandian bloggaajat kirjoittavat kuukausittain vaihtuvista yhteisistä aiheista, ja huhtikuun aiheena on "Omat vinkit synnytykseen". Mammalandian kotisivuilta löydät kaikkien bloggaajien kirjoitukset.

Täytyy sanoa, että tämä ei ollut mikään kovin helppo aihe pohdittavaksi, mutta halusin tarttua siihen kuitenkin nyt heti alkukuusta. Synnytys on jokaiselle hyvin henkilökohtainen kokemus, ja siihen liittyy varmasti monia henkilökohtaisia toiveita, odotuksia ja mielipiteitä. Sen vuoksi tuntuu vaikealta jaella "päteviä" vinkkejä tästä aiheesta yhtään kellekään, mutta yritetään nyt muutamalla sanalla kuitenkin.

Omasta mielestäni hyvä vinkki synnytykseen voisi olla se, että tapahtumalle kannattaa uhrata muutamia ajatuksia etukäteen, siis miettiä vähän niitä omia synnytystoiveita sekä pohtia ja työstää mahdollisia pelkojakin, jos sellaisia on. Tällä tavoin voi valmistautua hieman henkisesti tulevaan koitokseen. Ja kun tietää jotain esimerkiksi erilaisista kivunlievitysmenetelmistä tai synnytysasennoista, voi olla helpompi valita ne itselleen mieluisimmat. Toisaalta, neuvoisin myös, ettei omia synnytystoiveitaan kannata hakata liian lujasti kiveen; mikään ei välttämättä mene niin kuin olet ajatellut, mitä vain voi tapahtua ja loppupeleissä tärkeintä on kuitenkin vauvan ja äidin paras − olivat lopulliset keinot synnytyksessä mitä hyvänsä. Synnytystä ei voi suunnitella liian tarkasti etukäteen, mutta mielestäni niitä omia toiveita kannattaa kuitenkin miettiä, ja kertoa niistä myös rohkeasti kätilölle synnytyksen ollessa käynnissä. Synnyttäjällä on myös lupa muuttaa mieltään ja vaikka kuopata kaikki aiemmat toiveensa tositilanteen koittaessa.

Itselläni on tosiaan kokemusta tällä erää yhdestä synnytyksestä, ja näin jälkikäteen neuvoisin itseäni juuri tuolla edellä kuvaamallani tavalla. Lasketun ajan lähestyessä synnytys pyöri mielessä ihan luontaisesti hyvin paljon, ja perehdyin ennalta erilaisiin kivunlievitysmenetelmiin. Sairaalassa osasin sitten kertoa kätilölle omia toiveitani, kuten, etten välttämättä halua käyttää kovin lääkkeellisiä menetelmiä. Koin, että sain tällä tavoin vaikuttaaa synnytyksen, tuon arvaamattoman ja mukaansa täysin tempaavan kokemuksen kulkuun edes jollain tapaa. Tein omia valintojani ja tiesin tapahtumien kulusta, eikä minua vain viety ja komennettu kohti täysin tuntematonta.

Vinkkini synnyttämään lähtevälle voisi tänä päivänä olla myös sellainen, että kannattaa pitää mielessä, että loppupeleissä tärkeintä on tosiaan se, että vauva saadaa vatsasta ulos turvallisesti. Vaikka olisi kovasti toivonut alatiesynnytystä, mutta synnytys päättyisi sektioon, on lopputulos kuitenkin sama: vauva on tullut maailmaan. Yllättävä muutos "suunnitelmiin" voi tietenkin harmittaa, aiheuttaa pettymyksen tunteita ja olla traumaattinenkin kokemus, mutta neuvoisin kuitenin olemaan itselleen armollinen asiassa, johon ei voi täysin itse vaikuttaa. Toki olen vähän jäävi sanomaan, sillä en ole kokenut vastaavaa, vaan alatiesynnytys onnistui niin kuin olin toivonutkin.

Viimeiseksi haluaisin kovasti valaa uskoa ja luottoa terveydenhuollon ammattilaisiin täällä Suomessa: synnyttäjä on sairaalassa ammattilaisten käsissä, kaikki tarvittava apu on lähellä ja henkilökunta tekee varmasti parhaansa sen eteen, että synnytys menee niin hyvin kuin on mahdollista. Tämä ajatus rauhoitti aikanaan etenkin itseäni; sairaalassa olisin varmasti hyvissä käsissä ja saisin parasta mahdollista hoitoa, kaikki menisi varmasti ihan hyvin.

Mitkä ovat sinun vinkkisi synnytykseen?

Seuraa Mammalandiaa myös Facebookissa.

2 kommenttia: