15.5.2017

Lasten ulkoilu

Mammalandian yhteistyöpostaus

Mammalandian bloggaajat kirjoittavat kuukausittain vaihtuvista yhteisistä aiheista, ja huhtikuun aiheena on "Lasten ulkoilu". Kurkkaa Mammalandian kotisivuilta muidenkin bloggaajien kirjoitukset.

Olen kasvanut maalaismaisemissa ja leikkinyt, liikkunut ja harrastanut paljon ulkona pienestä pitäen. Myös työni puolesta olen tottunut päivittäiseen ulkoiluun. Ajattelin aina, että haluaisin kasvattaa mahdolliset omatkin lapseni luonnonläheisessä ympäristössä, missä hekin saisivat seikkailla metsissä ja kokea samanlaisia elämyksiä ja mieleen painuvia leikkejä, jollaisia olen itse omassa lapsuudessani saanut kokea. Oman lapsen kanssa ulkoilu onkin ollut minulle aivan itsestäänselvyys, eikä todellakaan mitään pakkopullaa. Näen ulkoilussa paljon hyvää: ulkona touhutessaan lapsi saa luontaista liikuntaa, pihalla saa purkaa energiaa ja pihalle mahtuu myös ääntä ihan eri tavalla kuin neljän seinän sisälle. Olen myös kokenut, että touhukkaan taaperon kanssa ulkona on usein paljon helpompaa olla, kun lasta ei tarvitse olla kieltämässä niin paljon. Etenkin itsessäni huomaan myös sen, miten raitis ulkoilma piristää mieltä väsyneenäkin päivänä ja saa aivot latautumaan keskittymistä vaativiin puuhiin.

Me ulkoilemme päivittäin ihan jo hoitolastenkin takia, sillä mielestäni lapsen tasapainoiseen hoitopäivään kuuluu ulkoilu. Ulos lähdetään aina aamupäivällä, ja näin keväällä tulee helposti lähdettyä iltapäivällä tai illallakin, kun ulkona ei ole enää niin pimeää.  Leikkipuistot ovat yleisimpiä kohteitamme. Sää on harvoin ollut esteenä ulos lähtemiselle − ainoastaan yli kahdessakympissä paukkuvat pakkaset tai rankkasade saisivat jäämään sisään. Muuten sade ei haittaa, sillä lapsethan rakastavat vesileikkejä, ja mikäs siinä on ollessa, kun lapset viihtyvät. Vanhempi voi mielestäni vaikuttaa paljon omaan ulkona viihtymiseensä pukeutumalla itsekin sään mukaan. Postauksen kuvat ovat muuten vapulta, jolloin sään herra vaihteli ulkoilusäätä mielivaltaisesti suuntaan ja toiseen: ensin tuli lunta, sitten oli kurakeli, kunnes vappupäivänä lopulta se ihana ja odotettu auringonpaiste, joka tosin puuttuu näistä kuvista.

Metsä on yksi lempiulkoilupaikkojani lasten kanssa, ja on ihanaa, että ihan meidän läheltä löytyy kiva ja rauhallinen metsäalue. Pienellä paikkakunnalla asumisen yksi suurimpia plussia on ehdottomasti se, että luonto on niin lähellä. Metsässä epätasapainoisessa maastossa liikkuminen kehittää lasten motorisia taitoja, ja tekee hyvää myös jalkojen lihaksiston terveydelle ihan eri tavalla kuin kova asfaltti- tai hiekkapiha. Tässä toukokuun aikana olen käynyt hoitolasten kanssa muutamilla metsäseikkailuilla lähimetsässä, ja on ollut ihanaa katsoa pienten riemua, kun he yhdessä kirmaavat pitkin ulkoilureittejä tai pyllähtelevät metsämättäille luonnon aarteita ihmettelemään. Leluja ei paljon tarvita, kun metsä itsessään tarjoaa niin paljon tutkittavaa ja touhuttavaa. Metsässä on myös helppo antaa lasten liikkua vapaasti, kun ei tarvitse pelätä liikennettä, eikä tähän aikaan vuodesta missään näy vielä itikoita tai myrkkysieniäkään.

Yksi uusi aluevaltaus ulkoilun saralla, jota olen odottanut kovasti oman lapsen kanssa, on pyöräily. Löysin meille käytetyn pyörän tarakkaistuimen Tori.fi:n kautta, ja nyt kun saimme vihdoin hankittua itselleni ja pojalle uudet hienot pyöräilykypärät, pääsemme huristelemaan pitkin keväisiä ja kesäisiä pyöräilyteitä! Odotan, että pääsemme tekemään pieniä pyörälenkkejä koko perhe yhdessä, tai hurauttamaan vaihteeksi vaikka vähän kauempaan leikkipuistoon, minne emme ole kävellen viitsineet lähteä. Pojalle on myös oma pieni polkupyörä apupyörineen valmiina odottamassa, ehkä testailemme sitäkin jo tänä kesänä.

Joko seuraat Mammalandiaa Facebookissa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti