26.6.2017

Mikä on sopivaa alkoholinkäyttöä lasten seurassa?

Tarkoitus oli tässä viikon alussa jakaa juhannuskuulumisia, mutta päädyinkin kirjoittamaan aiheesta, jota viikonlopun aikana tuli pohdittua aika paljon: mikä on sopivaa alkoholinkäyttöä lasten seurassa?

Oma mielipiteeni, joka juontaa varmasti juurensa omasta lapsuudestani, on, että viini tai olut ruokajuomana tai lasillinen tai kaksi kuohuvaa juhlissa on ok silloin, kun vietetään aikaa seurueessa, johon kuuluu lapsia. Samoin lasten kanssa saunoessa aikuiset voivat mielestäni hyvin nauttia alkoholipitoisen saunajuoman. Näistä ylimenevät annokset alkavat jo mielestäni olla vähän kyseenalaisia, eikä lapsen kaitseminen saatika kantaminen tölkki tai pullo kädessä ole omaan silmääni sellainen yhdistelmä, jonka voisin ohittaa täysin silmiä räpäyttämättä. Selvästi humaltuneita henkilöitä en halua oman lapseni lähelle ollenkaan. Aikuisten juhlat ovat asia erikseen, mutta silloin, kun seurueeseen kuuluu lapsia, ovat juhlimissäännöt ja varsinkin vanhempien vastuu omasta käyttäytymisestään mielestäni vähän erilaiset. Ongelmalliseksi tämä muodostuu kuitenkin silloin, kun porukan aikuisilla on hyvin erilaiset tavat tai käsitykset asiasta. Täytyisikö silloin vain valita seuransa toisin? Miten tehdä oma näkemyksensä selväksi vaikuttamatta täysin tiukkapipolta?

Oman lapsen myötä olen alkanut ajatella myös alkoholin käytön suhteen yhä enemmän turvallisuutta: mielestäni on aivan perussääntö, että joukosta täytyy aina löytyä vähintään yksi täysin selvä ja ajokuntoinen henkilö, jos vaikka jotakin yllättävää ja ikävää sattuu. Olisi erittäin vaikea antaa itselleen anteeksi esimerkiksi sellaista asiaa, että oma lapsi ei päässyt ajoissa lääkäriin, koska kukaan ei voinut lähteä viemään häntä saman tien sairaalaan. Mökillä ollessa ambulanssit eivät ole välttämättä aivan lyhyen matkan päässä. Tai sekin riittää, että lapsi vain herää nähtyään vaikka pahaa unta, kun aikuiset vielä istuvat iltaa. Humaltunut ja oudosti puhuva vanhempi lasta hyssyttämässä voi pelottaa pientä entisestään. En ainakaan muista, että olisin lapsena koskaan joutunut näkemään omia vanhempiani päihtyneenä, ja olen varsin onnellinen siitä.

Jos kohtuukäyttö lasten seurassa on ok, niin missä se kohtuullisen juomisen raja sitten oikein menee? Omat esimerkkini annoin jo tuolla ylempänä, mutta on aika vaikea määritellä esimerkiksi tarkkaa annosmäärää, ja se riippuu varmasti ihan ihmisestäkin. Aikuisen puhe ja käytös voivat kuitenkin muuttua jo pienestä määrästä alkoholia ilman, että henkilö itse tätä huomaa. Lapset sen sijaan kyllä huomaavat, samoin kuin itse selvinpäin oleva aikuinen, ja tutun aikuisen muuttunut käytös voi tuntua lapselta pelottavalta. Tunnen oman oloni vähän vaivaantuneeksi, kun havaitsen humaltumisen merkkejä ympärilläni ollessani lapsen kanssa, enkä oikein tiedä, miten silloin olisi järkevintä toimia. Itse olen taas raskaana ja sen vuoksi alkoholittomalla linjalla, mutta alkoholin kulutukseni on muutenkin ollut aika minimaalista raskauksien välissä. En kuitenkaan pidä sellaisestakaan, että oma selvä linjani on muille itsestäänselvyys, siis, jota ilman muuta oletetaan, ja muut voivat sitten tehdä mitä lystäävät.

Tässä yhtä lasta, ja pian jo toistakin, kasvattaessa näitä asioita joutuu pohtimaan, samoin kuin sitä, millaista esimerkkiä alkoholinkäytöstä haluan lapsilleni antaa. En haluaisi tehdä alkoholista peikkoa, jota täytyy kaikin keinoin yrittää vältellä ja piilotella − kielletty hedelmä kun on usein äärimmäisen houkuttava − vaan opettaa sellaista kohtuullista, tervettä suhtautumista tuohon viisasten juomaan. Poika alkaa kasvaessaan myös ymmärtämään ympärillään tapahtuvista ja puhuttavista asioista yhä enemmän, ja lapsuushan on juuri sitä aikaa, jolloin tietynlainen kulttuuri tämänkin asian suhteen opitaan. Millaisen suhtautumistavan haluan lapsilleni opettaa? Välillä tuntuu vain siltä, että turhan ahdistumisen ja stressailun välttämiseksi olisi helpointa viettää juhlapyhät sellaisissa paikoissa, joissa alkoholia ei nautittaisi ollenkaan, mutta en tiedä olisiko sekään kasvatuksellisesta näkökulmasta se paras vaihtoehto. 

Mikä on teidän mielestänne sopivaa alkoholinkäyttöä lasten seurassa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti