25.7.2017

Kullankalliit isovanhemmat

Mammalandian yhteistyöpostaus

Mammalandian bloggaajat kirjoittavat kuukausittain vaihtuvista yhteisistä aiheista, ja heinäkuussa aiheena on kertoa lasten isovanhemmista sekä heidän roolistaan ja merkityksestään omassa perheessä. Mammalandian kotisivuilta löytyvät kaikkien bloggaajien kirjoitukset kuukausittaisesta aiheesta.

Olen sen ennenkin sanonut, mutta sanon taas, että meillä on todella onnellinen tilanne siinä mielessä, että pojan isovanhemmat asuvat kanssamme joko samalla tai viereisellä paikkakunnalla. Omat isovanhempani asuivat aina kaukana, eivätkä he olleet samalla tavoin osana perheemme arkea, niin kuin pojan isovanhemmat voivat nyt olla. Minun vanhempani ovat pojalle mummi ja vaari, kun taas miehen vanhempia kutsumme mummoksi ja papaksi. Poika on saanut tutustua myös isoisovanhempiinsa: kahteen isomummoon ja isopappaan, jotka asuvat kaikki suhteellisen lähellä. Minun muistisairas ja kauempana asuva mummini on ainut isoisovanhempi, jota taapero ei ole tavannut. Tällainen sukupolvien ketju on minusta ihanaa olla olemassa, ja vanhojen ihmisten kohtaaminen voi antaa paljon iloa puolin ja toisin, minkä lisäksi se voi opettaa lapselle paljon menneistä ajoista sekä vanhempien ihmisten kunnioittamisesta.

Kun olemme lähdössä isovanhempien luo, puhumme pojalle yleensä, että nyt mennään mummille ja vaarille tai nyt mennään mummolle ja papalle. Molemmissa mummoloissa on ne omat juttunsa, joita tehdään, ja lelunsa, joilla leikitään. Mummolassa taapero leikkii muun muassa isänsä vanhoilla Duploilla, kun taas mummin ja vaarin luona olohuoneeseen kannetaan vanha keinuhevonen ja kummisedän vanhoja autoaarteita. Lisäksi molemmissa paikoissa asuu isovanhempien lisäksi koira, ja taaperosta onkin tässä ajan kanssa kehkeytynyt varsin innokas koiranhoitaja. Vierailuiden tähtihetkiä taitaa olla se, kun koiralle pääsee antamaan "mameja" eli nameja! Yksi mummola löytyy myös samalla paikkakunnalla asuvan isomummon luota: hän paistaa pojalle maailman parhaat letut ja tarjoilee ne joko tuoreiden tai pakastimesta kaivettujen mansikoiden kera. Lisäksi miehen suvun mökki on eräänlainen mummola sekin, sillä siellä kanssamme samaan aikaan ovat yleensä isovanhemmat ja usein muitakin sukulaisia.

Pienen lapsen vanhempana arvostan todella sitä, että hoitoapua on saatavilla läheltä ja helposti. Asioiden hoitaminen ja parisuhdeajan järjestäminen on huomattavasti helpompaa, kun on isovanhemmat, joilta voi pyytää tarvittaessa apua ja jotka myös auttavat mielellään. Sekään kun ei ole välttämättä itsestäänselvyys, että isovanhemmat haluavat olla tiiviisti lapsenlapsensa elämässä mukana! Parivuotias taapero viihtyy hyvin molempien isovanhempiensa luona, eikä hoitoon jäämisen kanssa ole nykyään mitään ongelmia niin kuin joskus pienempänä tietyissä kehitysvaiheissa saattoi olla. Myös yökylässä poika on ollut molempien isovanhempiensa luona, ja ne reissut ovat menneet aina hyvin. Silloin, kun vierailemme mummoloissa koko perheen voimin, saamme me vanhemmat samalla pienen hengähdystauon, kun lapselle löytyy useampi innokas leikittäjä ja peräänkatsoja. Isovanhemmilla on tärkeä rooli meidän perheemme elämässä ja he ovat todella kullankalliita. ♥

Millainen rooli isovanhemmilla on teidän perheessänne?

Seuraa Mammalandian tuoreimpia kuulumisia myös Facebookissa.

2 kommenttia:

 1. Hei pitkästä aikaa :) Mukava tulla taas tauon jälkeen lukemaan kirjoituksiasi. Löysin viimein itsekin uuden loven kirjoittamiselle. Ihana päästä taas palaamaan tähän maailmaan.

  Meillä isovanhemmat asuvat kaukana. Kyllä heiltä ajoittain apuja saa, mutta kadehdin kyllä sitä, että isovanhemmat asuvat lähellä ja ovat valmiit auttamaan. Sekään ei aina ole itsestäänselvyys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Olipas hauska yllätys tämä kommentti! Kiva päästä lukemaan teidänkin kuulumisia pitkästä aikaa, paljon on tainnut tapahtua tässä ajassa :)

   Isovanhemmat ovat kyllä parhaimmillaan iso apu ja voimavara! <3

   Poista