6.7.2017

Raskausviikko 28+0 ja iskiasvaivoja

Edellisen raskausviikon höpinät jäivät välistä (masukuva tuli napattua kyllä juhannuksena), joten tässä tulee nyt raskauskuulumisia parin viime viikon ajalta. Nyt mennäänkin jo raskauden viimeisellä kolmanneksella! 

Juhannuksen jälkeen riesakseni ilmaantui ilmeisesti iskias. Sama vaiva käväisi luonani myös esikoisen odotusaikana aivan loppuvaiheessa, ja kirjoitin silloin blogiin tällaisen kuvauksen: "Iskias, eli Wikipedian mukaan lonkkahermosärky, johtuu iskiashermon ärsytyksestä tai tulehduksesta ja kipu säteilee yleensä selästä pakaraan ja jalkaan. Raskauden loppuvaiheessa iskiassäryn voi aiheuttaa se, että kohtu painaa iskiashermoa."

Nyt iskias ei ainakaan vielä ole ollut niin pahaa, kuin mitä se edellisessä raskaudessa oli. Tällä kertaa särky tuntuu aivan alaselässä vasemmalla puolella vaikuttaen sieltä vasempaan jalkaan. Kävely on onnistunut ihan hyvin, mutta äkkinäiset liikkeelle lähdöt, juoksuaskeleet ja asennot, joissa painoa täytyisi varata vain vasemmalle jalalle aiheuttavat välillä irvistelyä. Yritän malttaa istahtaa aina alas sukkien, housujen tai kenkien pukemista varten, mikä vähentäisi rasitusta jo jonkin verran. Tällaiselle nopealle toimijalle ja vähän kärsimättömälle ihmiselle tämä on kuitenkin yllättävän vaikeaa, kun aina sitä penkkiä ei ole ihan vieressä, enkä jaksaisi lähteä varta vasten toiseen huoneeseen sellaista etsimään. Tylsää on, että iskias vaivaa välillä öisinkin. Sopivaa nukkuma-asentoa on hankala löytää, kun kyljellään nukkuminen totutussa asennossa painaa ikävästi juuri sinne kipeimpään paikkaan, ja välillä jomotus jatkuu vaikka vaihtaisin kylkeä.

Mitään erityisiä hoitokeinoja en ole tähän vaivaan vielä kokeillut, mutta koitan välttää niitä pahinta kipua aiheuttavia liikkeitä. Pyrin kuitenkin kävelemään ja liikkumaan paljon, sillä uskon, että lieviin selkävaivoihin auttaa parhaiten juuri liikunta, vaikka se voi vähän hankalalta tai kivuliaalta tuntuakin. Lämmintä kauratyynyäkin voisi kokeilla. Joinain päivinä tuntuu, että iskias olisi jo helpottanut, mutta sitten se palaa taas, ja toiset päivät ovat pahempia kuin toiset. Välillä ärsyttää, kun olo tuntuu niin vaivalloiselta, ja vaikkei kipu ole kovaa, on alaselässä silti jonkinlaisia tuntemuksia lähes koko ajan. Yritän nyt kuitenkin ajatella positiivisesti, liikkua paljon ja toivoa, että särky menisi vielä ohi, eikä vaivaisi ainakaan ihan sinne synnytykseen saakka!

Fiilis raskauden suhteen on muuten oikein hyvä, vaikka näytänkin ehkä vähän turhan vakavalta näissä kuvissa aurinkolasit päässä. :D Harjoitussupistuksia tuntuu toisinaan kävellessä: masu kovettuu silloin ja välillä toiseen kylkeen vähän pistää, mutta luulen, että ne ovat vauvan jalat, jotka sinne painavat. Vauvan lempiasento taitaa olla jalat oikeaan kylkeen päin, sillä potkut tuntuvat niin usein juuri siellä. Paljon hän kyllä myllää edelleen tuolla vastassa, joten asennot vaihtelevat. Viime perjantaina kävin taas äitiysneuvolassakin: kaikki arvot olivat kunnossa, ja myös hemoglobiini oli pysynyt aika hyvänä, vaikka viimeksi vähän arvelin olisiko se laskemaan päin. Neuvolassa käytiin tällä kertaa läpi perheen voimavarakyselyä, jota miehen kanssa kotona täyttelimme. Terveydenhoitaja lupasi minulle myös lähetteen sairaalan pelkopolille, kun juttelimme mietteistäni tulevaan synnytykseen liittyen. Hänen mielestään käynti olisi ihan paikallaan − olen samaa mieltä ja olen niin helpottunut, että asia järjestyi näin helposti!

Täällä ollaan nyt sitten ihan lomatunnelmissa; ensimmäiseen lomaviikkoon on mahtunut paljon kivaa puuhaa yhdessä pojan kanssa, kuten pyörähdys yhdellä lähitilalla ja retki SeaLifeen. Näistä kirjoittelen jossain vaiheessa ehkä enemmänkin. Mukavaa loppuviikkoa! :)

4 kommenttia:

 1. Täällä kans potkut tuntuu oikeassa kyljessä enimmäkseen.
  Selkäkipua on täälläkin välillä, ja tänään oonkin menossa osteopaatilla käymään, viimeksi siitä oli apua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihanalta tuollainen käynti! Jos tämä sama kipuilu jatkuu vielä pitkään, niin alan itsekin harkitsemaan osteopatiaa, fysioterapiaa tms. Välillä tuntuu, ettei mitään kipuja enää olekaan, mutta sitten on taas niitä päiviä kun selkä vihoittelee tosi pahasti :/

   Poista
 2. Mikä siinä oikeassa kyljessä oikein on? :D Sama juttu täälläkin siis! Itse olen säästynyt pahemmilta selkäkivuilta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ehkä se on joku syksyn vauvojen suosikkiasento :D Hyvä, ettet ole saanut selkäkipuja riesaksi, ei tämä kivaa ole :/ Mä koitan vain toivoa, että kipuilut menisi vielä ohi!

   Poista