6.8.2017

Hankinnat toiselle vauvalle

Esikoisen vauvavuoden jäljilta meiltä löytyvät jo monet tarpeelliset vauvantarvikkeet: pinnasänky, turvakaukalo, vaunut, kantoreppu, hoitoalusta, sitteri, kylpyamme, vaatteita, harsoja, hoitotarvikkeita... Mitään suuria hankintoja ei tarvitse tulevalle pikkusisarukselle tehdä, mutta joitakin arkea helpottavia tuotteita olen silti vähän pyöritellyt mielessäni. Nyt, kun yksi vauvavuosi on jo koettu, on myös helpompi poimia vauvantarvikeviidakosta ne oikeasti tarpeelliset ja käytännölliset asiat kaiken sen tavaranpaljouden keskeltä.


Olen kesän aikana tehnyt inventaariota pojan vanhoihin vauvanvaatteisiin, ja sieltä löytyy paljon tyttövauvallekin kelpaavia vaatekappaleita. Lähinnä olen karsinut pois autokuvioisia vaatteita, joita olikin kertynyt pojalle aika paljon! En tykkää värikoodata omia lapsiani perinteisten "tyttöjen"- ja "poikien värien" mukaan, mutta tyttövauva olisi minusta silti ihanaa pukea siten, että päällä olisi jotain vaaleanpunaista ja tyttömäistä. Olen onnistunut pysymään vaateostosten kanssa tosi tiukkana ja ostanut tasan yhden bodyn alennusmyynnistä. Muutamilta kavereilta ja tutuilta olemme kuitenkin saaneet tyttömäisiä pikkuvaatteita sen verran, että ne riittävät ensimmäisiksi kuukausiksi varsin hyvin.

Yksi olennainen asia koskee liikkumista lasten kanssa, eli hankkiako tuplarattaat vai ei? Jos vauva syntyy lasketun ajan aikoihin, on esikoinen silloin lähes 2v 4kk ikäinen. Poika jaksaa kyllä jo kävellä lyhyitä tai pidempiäkin matkoja sille päälle sattuessaan, mutta ainahan ei voi tietää, miten taapero jaksaa, eikä varsinkaan sitä, miten häntä huvittaa. Meillä on jo olemassa vaunuihin sopiva Bumprider-seisomalauta, jonka hankin perhepäivähoitajan töitä varten, ja olemme vähän tuumailleet, josko se riittäisi. Samalta merkiltä löytyy myös Bumprider SIT -seisomalauta, jossa olisi taaperolle satulaistuin − tuon laudan hinta on vain aika suolainen mutta toisaalta edullinen, jos sillä välttää tuplarattaiden hankinnan.Toiselle vauvalle olen vähän haaveillut unipesästä. Se ei todellakaan olisi mikään välttämättömyys, mutta jotenkin tuntuisi kivalta, että pienelle vauvalle olisi oma suojainen pesänsä, johon hänet voisi laittaa nukkumaan vaikka sohvalle. Tällaisen nukkumapaikan voisi tietenkin rakentaa kotikonstein vaikka tyynyistä, mutta varsinainen unipesä olisi yhtenäinen paketti, jota olisi kätevä liikutella paikasta toiseen. Unipesän voisi napata viereen myös vanhempien sänkyyn, ja avara pinnasänky muuttuisi pienelle vauvalle varmasti kotoisammaksi nukkumapaikaksi unipesän avulla. Perhepedissä nukkuminen ei sinänsä pelota, kun esikoinenkin nukkui vieressä ilman mitään kummempia virityksiä, mutta ehkä omien yöunieni vuoksi ajattelen, että olisi kiva, jos vauvalla olisi tällainen oma pieni yksikkönsä siinä vieressä. Samalla tietenkin elättelen toiveita, että oma pikkuinen pesä parantaisi vauvan unia ylipäätään niin päivällä kuin yöllä... Vaatimuksena unipesälle olisi ainakin irrotettava ja pestävä päällinen, ja luulen, että toisesta päästä avattava malli olisi käyttöiältään pidempiaikainen.


Hoitolaukkuna meillä on toiminut käytettynä saatu vanha Emmaljungan laukku, joka ei ole mikään silmiä hivelevännäköinen, mutta se on toki ajanut asiansa. Laukku alkaa olla kuitenkin jo aika nuhjaantunut, ja välillä laukun olalla raahaaminen ärsyttää liikkuvan lapsen kanssa. Mietiskelin tässä kesällä, että kahden lapsen kanssa liikkuessa voisi olla kätevää pakata tarvittavat kamppeet mukaan reppuun, joka ei roikkuisi koko ajan tiellä, ja bongasinkin tuollaisen Fjällrävenin repun sopivasti loppukesän alennusmyynnistä! Olen tosin tykännyt käyttää reppua nyt niin paljon muutenkin, etten enää tiedä raaskinko antaa sitä kokonaan hoitolaukkukäyttöön. :DYksi arkea helpottava hankinta syksyllä syntyvälle vauvalle voisi olla turvakaukaloon sopiva lämpöpussi. Tällöin vauvalle ei tarvitsisi pukea paksuja vaatteita automatkoille, vaan riittäisi, että hänet sujauttaa suoraan kaukaloon pussin sisälle. Olisivatko lähdöt helpompia, kun puettavia lapsia olisi vain yksi? Lämpöpussien materiaalit näköjään vaihtelevat, mutta esimerkiksi tuossa Pikkuvanilja-verkkokaupasta löytyvässä Baby'n Only -merkkisessä lämpöpussissa on käytetty puuvillaa − suosisin tässäkin tekstiilihankinnassa mieluiten luonnonkuituja! Baby's Onlylta löytyy myös vähän kevyempi versio lämpöpussista, joka sopii syys- ja kevätkeleihinkin. Toisaalta, tulen liikkumaan lasten kanssa arkena pääasiassa kävellen, joten lämpöpussi ei olisi meille ehkä kovin oleellinen hankinta.Esikoiselle saimme Tripp Trapp- syöttötuolin puolivuotislahjaksi, ja välillä olen pyöritellyt mielessäni olisiko siihen saatava New Born Set kätevä lisä, kun perheessä on taas vauva. Sitteri meiltä kyllä jo löytyy vauvan hengailu- ja laskupaikaksi, mutta New Born Setin avulla vauvan saisi samaan tasoon muiden kanssa esimerkiksi ruuanlaiton tai ruokailun ajaksi, ja ehkä vauva viihtyisi paremmin, kun näkisi muut. Tästä pääsisikin taas ihan toiseen pohdinnan paikkaan, nimittäin hankimmeko vauvalle toisen Tripp Trapp -tuolin syöttötuoliksi vaikka käytettynä, jolloin esikoinen saisi pitää oman tuolinsa, vai sitten jonkin ihan muun juniorituolin esikoista varten..? Onneksi vauva ei tarvitse istumapaikkaa heti!Vauvan kantamisen, ja myös vauvan kanssa likkumisen, avuksi meiltä löytyy ennestään Tula-merkkinen kantoreppu ja siihen vauvatuki. Haaveissani oli toisinaan myös trikoinen kantoliina vastasyntyneen kantamista varten, mutta olin jo tuuminut, etten raaski sellaista ostaa, kun meiltä jo löytyy kuitenkin tuo reppu. Olikin ihana sattuma, kun saimme ihan yllättäen yhdeltä tutulta käytetyn trikoisen liinan, ja nyt olen jo innoissani opetellut perussidontaa sen kanssa! Syksyllä vauvaa voi varmaan hyvin kantaa vielä ulkonakin ja esikoinen voisi silloin istua rattaissa, mutta talven ja paksujen talvivaatteiden tullessa täytyy miettiä sitten toisenlaisia ratkaisuja. Yllä olevassa kuvassa on uusi Free-to-Grow-kantoreppu, meiltä löytyy tavallinen standardikokoinen Tula.

Äitiyspakkausta emme tällä kertaa ottaneet, sillä lähes kaikki edellisenkin pakkauksen tavarat ovat vielä tallessa. Rahana saatu äitiysavustus lepäilee vielä pankkitilillä, ja sen voisi kohdentaa johonkin vauvantarvikehankintaan uudelle tulokkaalle. Vaan mikä se ykköshankinta sitten olisi..?

Mitä te olette hankkineet/ajatelleet hankkivanne toiselle vauvalle?

8 kommenttia:

 1. Vaatteita meillä on ihan hyvin jemmassa ja vähän kirpparilta lisää haettuna. Turvakaukalon lämpöpussia kans mietin, saa nähdä.
  Unipesä oli esikoisella, se on jo myyty kauan aikaa sitten, ei ollut meillä käytössä kuin ihan muutaman kerran perhepedissä, mutta totesin sen itselle epäkäteväksi siinä, kun sit ois tarttenu aina kaivaa vauva pois siitä, oli helpompi olla ilman ja tissi vaan suuhun ja jatkaa itsekin unia. Mutta monethan noista tykkää kyllä ja kokee käteviks :)
  Meillä on kans joku trikoinen kantoliina, jolla ajattelin kans kanniskella. Myös kudottu liina kiinnostais kyllä kovasti, mulla oli esikoisen aikaan lainassa joku trikoinen, aika paksu liina, ja sillä ei vaan jotenkin saanut itselle mukavasti laitettua, aina painoi jostakin. Manduca löytyy myös.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin mietin unipesän kohdalla juuri tuota, että yöimetysten aikana se ei välttämättä ole kovin kätevä... Miksei ole sellaista unipesää, jonka saisi avattua sivusta? :D Muissa tilanteissa se vaikuttaisi kuitenkin niin kivalta nukkumapaikalta pienelle.

   Toivottavasti meidän trikooliina osoittautuu hyväksi käytössä, oon ollut niin innoissani, että saatiin sellainen! :)

   Poista
 2. Hauskasti tulee mietittyjä ihan samoja juttuja usein :) Tai eipä ihme, kun niin samoissa mennään! :D Täälläkin haaveillaan unipesästä. Jotenkin ne ovat tässä parin vuoden aikana nousseet paljon enemmän pinnalle ja se on mun tämän kierroksen must have :D Turvakaukalossa lämpöpussi löytyy jo esikoisen jäljiltä ja oli kyllä meille ehdottoman näppärä. Tripp Trappin new born set on myös siitä hyvä, että vauvan saa turvallisemmin hieman ylemmäs kuin lattiatasolla oleminen sitterissä. Me yritettiin etsiä muita juniorituoleja, mutta mitään ei löytynyt Tripp Trappiin verrattuna, niin nyt keittiötä komistaa kaksin kappalein kyseinen malli. Joka on myös kiva, jos tulee lapsikavereita kylään ;) Täälläkin luotetaan manducaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unipesä olisi kyllä ihana <3 Täytyisi itsekin alkaa vähän tutkimaan noita juniorituolivaihtoehtoja. Onneksi Tripp Trappeja liikkuu hyvin käytettyinä, niin sellaisenkin voisi bongata edullisesti. Apua, alkaa taas tuntumaan konkreettisemmalta tämä tuleva, jos meillä on kohta jo kaksi lastentuolia pöydän ääressä :D

   Poista
 3. Meillä oli samanlainen tilanne nyt toista vauvaa odottaessa, että mitään kovin isoja hankintoja ei tarvinnut tehdä. Tietysti tyttövauvalle oli kiva ostaa vaatteita eikä meillä kyllä Lukalta oltu paljon edes vaatteita säästettykään. Oman kokemuksen perusteella sanoisin näin:
  - ikäeroa 1v10kk ja ollaan pärjätty ihan hyvin ilman tuplarattaita. Seisomalauta on, mutta Luka tykkää paljon myös ihan vain kävellä tai sitten mennä potkupyörällään. Vauvaa kannan tosi paljon liinassa ja lisäksi löytyy myös taaperotula. Kantovälineitä suosittelen ehdottomasti! Meillä tän toisen vauvan kanssa ei edes olla vaunuja käytetty niin paljon, kun kantoliina on ollut niin paljon näppärämpi, myös ulkoillessa.
  - unipesä on ollut kiva hankinta. Sellainen "ei pakollinen", mutta ollut kuitenkin paljon käytössä.
  - Stokken New Born Set meillä oli jo Lukalla, ja nyt toisen vauvan kanssa se on osoittautunut myös erityisen kivaksi kun saadaan siten olla koko perhe saman pöydän ääressä. Ja toisaalta saa vauvan tarvittaessa vähän korkeammalle turvaan vauhtitaaperon tieltä :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla tuoreita kokemuksia! :) Mäkin oikeastaan toivoisin, että pärjättäisiin ilman tuplarattaita. Syksyllä aion ehdottomasti kantaa vauvaa ulkonakin, mutta mietityttää vain miten sitten kylmemmillä ilmoilla selvitään. Taapero tietysti kasvaa myös koko ajan ja jaksaa varmaan kävellä jo pidempiä matkoja talvella. Tai sitten täytyy investoida kantotakkiin...

   New Born Set voisi olla tosi kiva nyt toisen kanssa, sitten täytyisi vain päättää hommaako toisen Tripp Trappin vai jonkin muun juniorituolin taaperolle. Aina vain lisää hankintoja, mutta ei niiltä taida lapsiperheessä onnistua välttymään :D

   Poista
 4. Mekään emme ole paljoa lisää tavaroita hommanneet, sillä monet Pikku M:n tavarat ovat vielä hyviä poikaselle. Joitakin vaatteita olen ostanut, tarpeellisia ja vaan niin ihania. Olen saanut myös kaverilta paljon ns. poikavauvan vaatteita.

  Olemme käyttäneet Pikku M:n nukkumapaikkana olkkarissa äippäpakkauksen laatikkoa. Siellä poikanen on hyvässä suojassa siskon äkkinäisiltä liikkeiltä.

  Tripp Trappin vauvasetti on ollut ihan hyvä. Siihen saa pojan laitettua hetkeksi köllimään ja ei ole ihan lattialla. Toisin sanoen hieman siskolta suojassa:) P on todella innokas hoitamaan veljeään, mutta välillä turhan raju liikkeissään. Tämän vuoksi vieressä pitää olla aina seuraamassa, ettei käy mitään. Täten hieman korkeammat ja suojaisammat laskupaikat on olleet tosi hyviä. Pikku M viihtyy vauvasetissä vaihtelevasti. Nyt taad on menossa hyvä kausi, kun tuolissa roikkuva lelu on alkanut kiinnostaa:)

  Tula on ollut meillä ihan helmi. Pikku M on ollut siinä ihan vauvasta asti. Auttaa arjessa, kun saa ködet vapaaksi.

  Tuplat ovat olleet meillä toinen hyvä hankinta. Olemme sen verran liikkuvaisia, että elämä ilman nii rajoittaisi liikkumista. Jos olemme koko päivän liikenteessä, niin rattaissa P pääsee nukkumaann päikkärit. P kävelee halutessaan reippaasti. Olisin kuitenkin pulassa, jos olen lasten kanssa keskenäni liikenteessä ja P päättäisikin, ettei kävely huvita enää... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kokemuksista! :)

   Äitiyspakkausta voisi nyt todella hyödyntää nukkumapaikkanakin, esikoisen kohdalla niin ei vielä tehty. Kantoväline on varmasti ihan pelastus varsinkin kahden pienen kanssa. Toivottavasti meidänkin vauva viihtyy sellaisessa hyvin!

   Mullakin on toiveissa päästä liikkumaan lasten kanssa kodin ulkopuolelle suht paljon, ainakin leikkipuistoon, kerhoihin ja kauppaan täytyisi päästä. Taaperon jaksaminen on vaihtelevaa ja koskaan ei tietenkään voi tietää milloin ne hepulit iskee - silloin istumapaikka saattaisi olla paikallaan! Me varmaan kuitenkin katsotaan ensin, miten arki lähtee sujumaan ja ostetaan tuplat sitten syksyllä, jos todella alkaa tuntua, ettei pärjätä ilman :)

   Poista