31.8.2017

Raskausviikko 36+0

Neljä viikkoa laskettuun aikaan. On aika jännittävää yrittää kuvitella tulevaa syksyä, kun ei yhtään tiedä millaista elämämme on vaikkapa parin kuukauden päästä − monelta osin varmasti aika samanlaista kuin nytkin, mutta silti hyvin erilaista. Yksi perheenjäsen lisää, jolla on omat, aluksi aika suuretkin tarpeensa.

Vaikka tämä loppuodotus onkin jännittävää aikaa, olen onneksi päässyt takaisin suht rauhalliseen odotusmoodiini aiempien viikkojen pienen panikoinnin jälkeen. Omalla kohdallani paras tapa ehkäistä tai vähentää stressiä on yksinkertaisesti hoitaa asioita ja vähentää niiden tekemättömien ja mieltä kuormittavien asioiden listaa yksi kohta kerrallaan. Kun aika tuntuu loppuvan kesken, on tartuttava toimeen, ja niin olen tehnyt. Nyt kaapissa odottaa valmiina muun muassa vastasyntyneen vaippoja ja minikokoisia tutteja. Varasin myös kirpparipöydän ja hankkiuduin eroon koko kesän nurkissa pyörineistä roinakasseista. Raskauskuvauksissakin ehdin käymään viime tiistaina; olin jo pitkään pyöritellyt päässäni ajatusta kuvattavana käymisestä, ja lopulta päätin varata ajan ajatuksella "kerran elämässä", ja kuka tietää myös viimeinen raskauteni ja mahdollisuus ikuistaa odotusaika kauniisiin kuviin. Myös loppuraskauden viikkoihin olen sopinut jonkin verran ohjelmaa: shoppailureissu ystävän kanssa odottaa parin viikon päässa, ja kulmien värjäys vielä viikko ennen laskettua aikaa. Nämä menot sitten siirtyvät, jos vauva päättääkin syntyä jo aikaisemmin. Ikkunoiden pesun haluaisin vielä hoitaa loppuun ennen vauvan syntymää, muuten kotona alkaa olla kaikki kunnossa, ja pikkuhiljaa voisi alkaa rauhoittumaan. 

Mieltä on keventänyt paljon synnytystapa-arviossa saatu "lupa" alatiesynnytykseen. Vaikken ole viime aikoina mitenkään tietoisesti murehtinut synnytysasioita jatkuvasti, niin varmasti ne ovat alitajunnassa kuitenkin pyörineet − helpottavaa kun tuon ylimääräisen taakan sai nyt pois! Pääsin tuolla samalla arviokäynnillä sairaalassa kurkkaamaan vauvaa oikein 4D-ultrassa, kun lääkäri harjoitteli uuden laitteen käyttöä, ja sen jälkeen vauva konkretisoitui ajatuksissa taas ihan uudella tavalla. Sain mukaan pari kuvaakin vauvasta, ja nyt meillä on kasvot tuolle ihanalle pikkutyypille, joka siellä vatsassa kasvaa. <3

Yöunet ovat olleet aika vaihtelevia: nyt olen nukkunut yleisesti ottaen taas vähän paremmin, mutta välillä nukkuminen on todella levotonta, ja saatan valvoskella helposti pari tuntia keskellä yötä. Välillä vain pyörin, eikä mikään asento ole hyvä, välillä jalat puutuvat, on vaikea hengittää tai on vähän huono olo tai nälkä. Välillä taas vauva valvottaa, niin kuin toissa iltana, kun nukkumaan käydessäni pieni alkoi samaan aikaan jyskyttää, hikotella ja ojennella jalkojaan kylkiluita vasten. Varmaan pieni ylikierroksilla käyminen, jännitys ja viimeisten viikkojen paniikki ovat myös sotkeneet noita unia, vaikka onhan tällä raskauden vaiheellakin varmasti osansa. Vointi olisi oikeastaan erittäin hyvä, ellen olisi jatkuvasti vähän väsynyt. Mitään kummempia vaivoja ei ole, jaksan tuhuta ja liikkua hyvin, olo ei ole tukala, enkä ole vielä mitenkään kyllästynyt tähän raskaana olemiseen. Usein on vain sellainen vähän pöhnäinen, väsähtänyt olotila, johon auttaa aikaisen nukkumaanmenon lisäksi parhaiten ulkoilu ja raitis ilma.

Nämä kuvat räpsäistiin kotona saman päivän iltana, jolloin olin käynyt valokuvaajan luona raskauskuvauksissa. Tuon Mamalicious-merkkisen kesäisen mekon ostin kesähäitä varten, ja se on ollut päällä välillä muutenkin. Nyt pelkän mekon kanssa ei enää oikeasti tarkene ulkona, sen verran viileäksi ilma on jo muuttunut. Tavallaan tämä kesän päättyminen ja vuodenjan vaihtuminen sopii juuri tähän tilanteeseen: yksi vaihe on taas takana, pian meille syntyy vauva, syksy saa tulla. Tulevana viikonloppuna lähdemme vielä tämän vuoden viimeiselle mökkireissulle, mutta muuten tuntuu siltä että, raskauden viimeisten viikonloppujen ohjelmaksi kaipaan eniten vain sitä, että saisin viettää rauhassa aikaa miehen ja taaperon kanssa − nauttia näistä hetkistä, kun meitä on vielä kolme, vaikka tuota uutta perheenjäsentä jo kovasti odotammekin. ♥

Ps. Äitiysvaatearvontaan ehtii osallistumaan vielä tämän päivän ajan! :)

4 kommenttia:

 1. Vitsi kun sä oot kyllä niin kaunis ja hehkuva mamma!

  VastaaPoista
 2. Ihania kuvia! Ja tuo mekko on kyllä kans ihan älyttömän kivannäköinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mekko oli huippulöytö ja vielä edullisella hinnalla, kun ehdin jo tuskailla, etten löydä mitään kivaa mekkoa kesähäihin tämän vatsan kanssa :)

   Poista