19.12.2017

Ähisevä ja kiemurteleva vauva

Tämä meidän tyttö on ollut alusta asti aika ähisevää ja kiemurtelevaa sorttia. Jossain vaiheessa aloin hiljalleen ymmärtää, etteivät esimerkiksi ne kaikki hassut ja melko kovaääniset äännähdykset tai tietyt käyttäytymistavat ole vain vauvan ominaispiirteitä, vaan oireita jostakin. Nyt tajuan jo aivan selvästi, että vauvaa on ensimmäisinä kuukausinaan vaivannut maidon takaisin virtaaminen − voisi kai puhua lievästä refluksista. Ei siis kuitenkaan refluksitaudista, joka on astetta rankempaa ja voi vaatia lääkehoitoakin. Lueskelin, että jonkin asteista maidon takaisin virtausta on oikeastaan lähes kaikilla pikkuvauvoilla, mikä sai vahvistusta syyskuisten vauvojen Facebook-ryhmän keskusteluiden perusteella.

Meidän vauvalle maidon takaisin virtailu on aiheuttanut yöllistä ähinää ja kiemurtelua sekä vaikeutta asettua nukkumaan, herkästi havahtumista juuri nukahdettua, kun maito alkaa nousta ruokatorvessa ylös. Yöt ovat olleet kaiken aikaa hyvin vaihtelevia, mutta yleensä se pahin puhina ja kiemurtelu on ajoittunut aamuyöhön. Päivisin taas on esiintynyt jonkin verran pulauttelua sekä heräilyä vaunuissa, etenkin silloin, kun syöminen on tapahtunut juuri ennen päiväunille käymistä. Jossain vaiheessa pohdin jo ruoka-aineallergioitakin, jos tyttö reagoisi rintamaidon kautta johonkin minun syömääni. En kuitenkaan ikinä keksinyt mitään selviä syy-yhteyksiä syömisteni ja vauvan oireiden välillä, sillä kuten jo sanoinkin: yöt ovat vaihdelleet todella paljon. Cuplaton tuli myös kokeiltua neuvolan kehotuksesta, mutta tuntui, että se aiheutti vain lisää pulauttelua. Ja kun ongelma ei omasta mielestäni ole niinkään vatsassa kiertävä ilma, vaan se maidon nouseminen.


Olen hiljalleen kehitellyt muutamia arkea ja vauvan oloa helpottavia juttuja, joista yksi on se, että tyttö nukkuu alkuyöt nykyään pienestä pussilakanasta tekaistussa kapalossa. Kapalointi on helpottanut nukkumaan rauhoittumista ylipäätään, vaikka ei refluksin oireisiin vaikutakaan. Vaunuissa on puolestaan toistaiseksi käytössä kiilatyyny, joka korottaa pääpuolta ehkäisten maidon ylösnousua. Kunnon röyhtäytys on syönnin jälkeen tärkeää, ja on kyllä tullut opittua, ettei vauvaa kannata ihan heti laittaa makuulleen vatsa täynnä. Pystyasento on pop, ja siinä vauva matkustaakin paljon sylissä ja kantorepussa. Sitterissähän hän on viihtynyt alusta asti hyvin, varmaan hiukan pysty asento on ollut siinä mieleen.

Yöt ovat haastavimpia, sillä öisin en unenpöpperössä todellakaan jaksa ruveta röyhtäyttämään vauvaa, ja yösyötöt hoidan makuulla, mikä ei tässä tapauksessa olisi välttämättä se paras ratkaisu. Mutta tällainen mukavuuden haluinen tissille nukuttaja kun olen, niin minulla on aamuyön kiemurtelun alkaessa tapana nostaa vauva vatsalleen oman vatsani/rintani päälle nukkumaan, ja siihen pikkuinen rauhoittuukin nopeasti nukkumaan. Itsekin osaan jo jatkaa unia tässä asetelmassa, vaikka aluksi se tuntui hankalalta. Sänkyyn en uskaltaisi asettaa vauvaa vatsalleen, mutta tällä tyylillä hän nukkuu tuossa asennossa tavallaan valvotusti. Nyt tässä kolmen kuukauden iän lähestyessä on alkanut tuntumaan, että ähinät ja puhinat olisivat jo vähän rauhoittumaan päin − tai sitten olen vain oppinut toimimaan niin, ettei esimerkiki pulauttelua enää juurikaan tapahdu. Parempien yöunien toivossa siis!

Kiemurrellaanko sielläkin? Löytyykö muita vinkkejä vauvan olon helpottamiseen tai (yö)unien rauhoittamiseen?

2 kommenttia:

 1. Täälä poika neljä viikkoa ja ihan samanlaiset oireet!! Kiitos postauksesta, nappaan tästä kaikki vinkit kokeiluun. -Tiuhti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, toivottavasti löydätte toimivia keinoja tilanteen helpottamiseen! Refluksilapset.fi -sivuilta löytyy myös vinkkejä, joista voi olla apua, vaikkei mitään pahaa refluksia olisikaan :)
   http://www.refluksilapset.fi/vauvanhoitoarjessa.html

   Poista