6.12.2017

Mammalandian joulukalenteri luukku 6: Jouluinen mutakakku


Hyvää itsenäisyyspäivää ja onnea 100-vuotias Suomi! Mammalandian blogeissa pyörii joulukuussa bloggaajien yhteinen joulukalenteri, jossa avautuu joka päivä uusi luukku jouluisten aiheiden ja ideoiden merkeissä. Omalla vuorollani ajattelin jakaa jouluisen mutakakun ohjeen, jonka voi pyöräyttää vaikka tämän satavuotiaan kotimaamme kunniaksi − ja sopiipa se hyvin myös pikkujoulujen tarjoiluihin joulua odotellessa.


Mutakakku on yksi lempiherkuistani, ja olen ehtinyt testaamaan siitä monenlaisia versioita mämmimutakakusta lähtien. Näin joulun alla mutakakusta löytyvät tietysti piparkakkutaikinastakin tutut jouluiset maut. Tämä resepti on gluteeniton, sillä en itse käytä vehnää ruokavaliossani, mutta jauhoina voi aivan hyvin käyttää myös tavallisia vehnäjauhoja, jos ne sopivat. Omissa leipomuksissani suosin Viljatuote-merkkisiä jauhoja, jotka eivät sisällä vehnätärkkelystä niin kuin monet muut gluteenittomat jauhoseokset. Resepti on sovellettu K-Ruoka -sivuston ohjeesta täältä. Gluteenittomuuden lisäksi muokkasin alkuperäistä reseptiä muun muassa vähentämällä sokerin määrää ja korvaamalla inkiväärin kardemummalla, koska inkiväärin maku ei vain oikein istu omaan suuhuni.

Jouluinen mutakakku

150 g juoksevaa rasvaseosta
200 g tummaa suklaata (esim. Panda)
2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
0,5 tl pomeranssinkuorta
0,5 tl neilikkaa
4 kananmunaa
0,5 dl sokeria
1 dl siirappia

pinnalle tomusokeria
 
Tee näin: 

Vuoraa irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. Paloittele suklaa pieneen kippoon ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Sekoita rasva suklaasulan joukkoon.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat, sokeri ja siirappi vaahdoksi. Sekoittele suklaa-rasvaseos muna-sokerivaahdon joukkoon. Lisää myös jauhoseos taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

Kaada seos vuokaan ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia. Mutakakku saa jäädä keskeltä taikinamaiseksi, jolloin se on ihanan mehevää suussa. Irrota jäähtynyt kakku vuoasta ja ripottele pinnalle tomusokeria. Mutakakun parina toimii omasta mielestäni parhaiten vähän sulamaan ehtinyt vaniljajäätelö, mutta myös vaniljakastiketta kannattaa kokeilla. Ja sitten vain nauttimaan!


Eilisen joulukalenterin luukun voi käydä kurkkaamassa Hima Saimi -blogissa, ja huomisen luukku avautuu puolestaan Nyt heti -blogissa.

Ihanaa itsenäisyyspäivää! ♥

Seuraa Mammalandiaa myös Facebookissa ja Instagramissa.

4 kommenttia:

  1. Mutakakku on kyllä hyvää! Tuo sopisi mainiosti aattoillan jälkiruokapöytään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin sopisi! Mikään kevyt jälkiruoka tämä ei ole, mutta sehän ei jouluna haittaa :D

      Poista
  2. Teinkin sattumalta juuri tälle päivälle mutakakun :D Perinteisen version eli ei joulumausteita, kaveriksi vaniliajäätelöä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perinteinen versio toimii aina ja vaniljajäätelön kanssa ihan parasta! :)

      Poista