25.1.2018

4 kk

Nyt täytyy sanoa, että tämä 4 kk tuli vähän puskista. Vastahan oli joulu, ja varsinkin: vastahan oli syksy ja meillä oli pikkuinen vastasyntynyt! Mutta niin se vain on kolmasosa vauvavuodesta jo takanapäin ja puolivuotissynttäritkin lähestyvät kovaa kyytiä. Tällainen on meidän nelikuinen ihanuus:

Vauva osaa tarttua leluihin jo muutenkin kuin vahingossa ja viedä niitä suuhunsa. Tyttö osaa kannatella itseään hyvin, ja vatsalla ollessaan hän jaksaa punnertaa itsensä pystyyn käsivarret suorina. Kääntymistreenit olivat melkein kuukauden ajan unholassa, mutta viime viikolla tyttö alkoi taas tosissaan yrittämään käännöstä selältä vatsalleen. Käsivarsi jää kuitenkin vielä tielle, eikä hommaa helpota varmasti sekään, että nyrkkejä täytyy imeskellä samaan aikaan, kun yrittää kääntyä... Pari kertaa vauva on osannut lähteä kääntymään vatsallaan kellonviisarina ympäri.

Vauva syö edelleen pelkkää äidinmaitoa. Tuntuu hullulta, että meidän vauva on jo niin "iso", että voisi jo aloittaa kiinteiden ruokien maistelut. Vielä ei ole kuitenkaan kiire, sillä tarkoitus olisi jatkaa täysimetyksellä puolen vuoden ikään saakka. On ollut ihanaa nähdä, miten hyvin tyttö on kasvanut äidinmaidolla: 3 kk punnituksessa syntymäpaino oli jo yli tuplaantunut. Meidän pikku pallero. <3

Vauva nukkuu yön ensimmäisen unijakson pinnasängyssä, joka on parisängyn sivuvaununa. Mies siirtyi vuoden alussa takaisin makuuhuoneeseen nukkumaan, joten nukkumatilaa tarvittiin lisää. Imetän tytön illalla uneen suoraan pinnasänkyyn, ja otan hänet viereen ensimmäisellä herätyksellä. Ensimmäinen unijakso parani huomattavasti pinnasängyn puolelle siirtymisen jälkeen, eikä vauva enää herää ärsyttävästi juuri silloin, kun itse asetun nukkumaan. Päiväunia tyttö nukkuu aamupäivällä vaunuissa 1,5−2 tuntia, päivällä vajaan tunnin kainalossa ja myöhemmin lyhyet torkut kantorepussa tai sylissä. Nuo viimeiset päikkärit ovat lyhentyneet tosi paljon ja saattavat kestää vain parikymmentä minuuttia. Ei enää tuntikausia kantorepussa tuhisevaa nyyttiä, nyyh. Luulen, että tässä on jonkinlainen rytmin muutos meneillään, kun päikkäreiden lyhentymisen lisäksi yöunille nukahtaminen on alkanut kivasti aikaistumaan. Yöt vaihtelevat: joskus syötän vauvan vain kahdesti, mutta yleensä ainakin kolme kertaa. Tuli tässä yhtenä yönä sellainen uusi ennätyskin, että selvittiin yhdellä syötöllä puoli seitsemään asti! Vauvan yöunet ajoittuvat nyt klo 21−7/7.30 välille.

Vauva ääntelee höpöttämällä, hölisemällä, kielellä päristämällä ja välillä ihan huutamalla. Tietynlainen mölinä tarkoittaa, että tyttö on väsynyt. Meidän tyytyväinen vauvamme ei juuri itke muutoin kuin silloin, kun hän herää pitkiltä päiväunilta vaunuista. Heti, kun myssyt on riisuttu ja neiti saa avattua silmänsä, niin hän huomaa, ettei tässä mitään hätää ollutkaan. Toinen itkun aiheuttaja on se, jos vauva on todella väsynyt tai nälkäinen ja joutuu odottamaan vuoroaan. Meitä huvittaa vauvan nopeasti lausuttu "he-he"-äännähdys, joka ei siis ole oikeaa naurua. Eilen hän tosin kihersi ja kiljahteli ensimmäistä kertaa ääneen niin, että sitä olisi jo melkein voinut kutsua ääneen nauramiseksi.

Vauva pitää ihmisten kasvoista, juttelusta, hymyilystä, peilin edessä hassuttelusta ja ruokapöyän ääressä hengailusta sylissä. Tyttö hymyilee ja höpöttelee onnessaan, kun pääsee syliin niin, että näkee muut ympärillä olijat. Hän on todella tarkkaavainen ja seuraa tiiviisti, mitä ympärillä tapahtuu. Sylissä hän matkustaa mieluiten pystyssä ja kääntää päätään aina kovasti menosuuntaan. Telkkariakin hän tykkäisi tuijottaa − erilaisten laitteiden valot vetävät selvästi huomion puoleensa − mutta äiti-tylsimys kääntää aina katselemaan toiseen suuntaan. Vauva pitää tällä hetkellä valtavasti myös omien käsien syömisestä ja tuijottelee omia sormiaan ihmeissään.

Vauva ei pidä ulkovaatteiden pukemisesta, mikä saattaa johtua siitä, että hän on siinä vaiheessa yleensä jo valmiiksi väsynyt. Vauva ei aina tykkää olla perheen ulkopuolisten ihmisten sylissä tai käsittelyssä varsinkaan vieraissa paikoissa: esimerkiksi edellisellä neuvolakäynnillä tyttöä alkoi harmittaa kamalasti, kun terveydenhoitaja jututti ja tutki häntä. Mitään merkittävää vierastamista ei ole kuitenkaan vielä esiintynyt.

Vauva käyttää edelleen 62−68 cm kokoisia vaatteita. Vaippoina on viimeisen kuukauden ollut käytössä Muumi kolmoset, mutta vähän jo harkitsen siirtymistä nelosiin...

Vauva kävi viimeksi neuvolassa vuoden alussa, jolloin sai täyden satsin rokotusohjelman mukaisia rokotuksia. Reisiin pistettiin ensimmäiset piikit, joista varsinkin se jälkimmäinen harmitti kovasti, mutta siitä selvittiin hienosti! Jälkioireita ei onneksi taaskaan tullut muuten kuin, että tytön vatsa toimi jonkin aikaa vähän vilkkaammin. 4 kk neuvolaan mennään vasta ensi viikolla. Vauva on nyt pääsyt käymään myös perhekerhossa, jonka valitsin meidän kevään "harrastukseksi" kerran viikossa.

Sellainen ihana nelikuinen naurusuu asustelee meillä!

4 kommenttia:

 1. Meillä on sama homma, yöunet on alkaneet aikaistumaan ihan kunnolla. Ennenhän käytiin vauvan kanssa yhtä aikaa, aikuisten aikaa nukkumaan. Nyt on selvästi tuo 3 unien taktiikka, ja abaut ysiltä yöunille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä kiva muutos aiempaan, nyt jää vähän omaa tai aikuisten aikaa vielä päivän päätteeksi, vaikka kovin myöhään en jaksakaan kukkua :)

   Poista
 2. Kiva lukea näitä postauksia, meillä kun on kotona lähes samanikäinen vauva. Sekä kaksivuotias taapero. Olisi myös mukavaa jos kirjoittaisit enemmän ihan vaan teidän arjesta, rutiineista jne. Ymmärrän tietysti ettei ehkä ole ole hirveästi sitä aikaa kirjoittamiseen juuri nytt �� /J

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Aikaa ei tosiaan ihan valtavasti ole, mutta laitan toiveen korvan taakse, jos saisin jossain vaiheessa kirjailtua ylös vaikka meidän tavallisen arkipäivän kulkua :)

   Poista