7.2.2018

Mitä kuuluu taapero? (2 v 8 kk)

Taaperon kuulumisista ei ole tullut kirjoiteltua kunnolla pitkään aikaan. Se on ihan tietoinenkin valinta, sillä en halua jakaa lapsesta tänne kovin paljon asioita enää vauvavuoden jälkeen. Joitain asioita on kuitenkin kiva tallettaa muistiin myös tänne virtuaaliseen päiväkirjaani. Mitä meidän kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäiselle taaperollemme siis kuuluu?


Hänelle kuuluu oikein hyvää. Leikkipuistossa hän tykkää kovasti kiipeillä ja laskea liukumäkeä muiden lasten kanssa. Talven aikana hän on leikkinyt erityisesti kahden 5- ja 6-vuotiaan pojan kanssa, jotka käyvät puistossa perhepäivähoitajansa kanssa. On ollut hellyyttävää seurata, miten oma lapsi nauttii isompien kanssa touhuamisesta, ja miten ihanasti isommat ovat hyväksyneet hänet mukaan leikkeihinsä. Eihän alle 3-vuotias kaikkien hippa- ja piiloleikkien sääntöjä aivan ymmärrä, mutta touhuissa on silti vallinnut jonkinlainen yhteisymmärrys. Toisten lasten seura on muutenkin hyvin mieluista, ja lapsi on saanut syksyn jälkeen paljon rohkeutta lähteä touhuamaan muiden mukana.

Kotona hän leikkii paljon joulupukin tuomilla Duplon eläinhahmoilla ja parkkitalolla pikkuautoineen. Myös dinosaurukset ja Autot-elokuvan hahmot ovat kova juttu pienen pojan elämässä. Dinosaurusinnostuksen vuoksi olemme vähän pohtineet kesäreissua Helsinkiin luonnontieteelliseen museoon... Tarkkuutta ja järjestelmällisyyttäkin löytyy: Duplot ja pikkueläimet järjestyvät riveihin ja jonoihin, ja hän osaa kasata yhdeksän palan palapelin. Numeroita poika luettelee sormien avulla: "yksi, kaksi, seitsemän..." Hän hahmottaa paljonko on lukumäärä kaksi.

Mielikuvitus on kehittynyt paljon ja se näkyy leikeissä. Usein taapero höpöttelee leikkiessään myös lukemiemme kirjojen tarinoita. Välillä hän saa katsoa Franklin-kilpikonnasta kertovaa piirrettyä, johon lapsi on tykästynyt saman sarjan kirjojen myötä. Pelkoja ja jännitystä käsittelevät kertomukset kiehtovat, ja taapero valitsee mielellään näihin asioihin liittyviä kirjoja, kuten Franklin ja ukkosmyrsky tai Franklin ja kummitusjuhla. Taapero pitää valtavasti satujen kuuntelusta, ja niitä meillä luetaankin paljon! Tämänikäisellä on mieletön muisti: yhtenä päivänä hymyilytti ihan erityisen paljon, kun kuuntelin vaivihkaa keittiössä, miten poika luki ulkomuistista ääneen samana päivänä lukemaamme satukirjaa. Sanavarasto on varsin laaja ja puhe ymmärrettävää. Hauskaa on, että traktori on kuitenkin edelleen "tra-tra", niin kuin se on ollut puolentoista vuoden iästä saakka.


Sisko on tärkeä ja hän saa joka päivä runsaasti isoveljen hellyyttä ja huomiota osakseen; välillä hellemmillä ja välillä vähän napakammilla otteilla, yleensä ihan iloisesti, mutta toisinaan vähän hampaat irvessä. Siskon perään poika kyselee ensimmäisenä, kun tulee isovanhempien luota kyläilemästä kotiin. Iltaisin on erityisen tärkeää antaa siskolle suukot, halaukset ja taputukset.

Viime aikoina poika on oppinut nimeämään värejä, ja ulkona liikkuessa bongailemme erivärisiä autoja. Valkoinen väri on kuulemma lumi. On mahtavaa, kun lapsen kanssa voi jo oikeasti keskustella asioista; hän muistaa tapahtumia, ymmärtää tunteita, osaa kertoa, mistä pitää ja ei pidä, ja todellakin tietää, mitä tahtoo. Taaperolle on kehittynyt myös aimo annos huumorintajua: hän osaa hassutella ja vitsailla ja on omaksunut runsaasti erityiseti isänsä höpsötyksiä.

On hän vielä pienikin ja kaipaa paljon syliä, viime aikoina jotenkin ihan erityisesti. Yritän muistaa muistuttaa lapselle, ettei hänen tarvitse olla vielä iso, vaikka perheessä on vauva, ja että syliin saa tulla aina, kun tuntuu siltä. Meidän rakas esikoinen, äidin ja isin aarre niin kuin aina iltaisin hänelle sanon. Kesäkuussa jo kolmevuotias.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti