25.3.2018

6 kk

Pieni neiti on tänään puolivuotias − niin se aika liitää, mutta onneksi meillä on vauva vielä toiset puoli vuotta! Tänään vietimme pieniä puolivuotissynttäreitä kummien ja lähipiirin kesken, kuten teimme esikoisenkin kohdalla aikoinaan. Mikäs sen parempi syy pieneen juhlaan kuin rakkaan ihmisen taimen virstanpylväs! Juhlapäivä oli pienelle sankarille niin uuvuttava, että hän simahti mummonsa syliin juhlien loppupuolella ja nukkui siinä sikeästi kuin vastasyntyneenä konsanaan. <3 Tällainen on meidän puolivuotias:

Vauva osaa kääntyä näppärästi selältä vatsalleen ja myös vatsalta selälleen sekä kääntyillä paikoillaan suuntaan ja toiseen. Eteenpäin hän ei vielä liiku ja on näin ollen isoveljeään huomattavasti verkkaisempi liikkeelle lähtijä: veli kun konttasi jo sujuvasti tämän ikäisenä ja nousi tukea vasten seisomaan 6 kuukauden ja 1 viikon iässä. Tyttö tuntuu kuitenkin tämän liikkumattomuutensa vuoksi vielä ihanalla tavalla pieneltä vauvalta. <3 Vauva koettaa punnertaa itseään pystyyn niin sylissä, sitterissä, sohvalla kuin vaunukopassa, ja onnistuukn siinä hyvin. Mieli siis tekisi jo kovasti eteen- ja ylöspäin, kun vain taidot antaisivat myöten. Peppua hän kyllä osaa jo aavistuksen nostella vatsallaan ollessaan. Vauva tavoittelee kaikkea ympärillä näkyvää, tarttuu hanakasti tavaroihin ja vie ne saman tien suuhun tutkittavaksi. Tytön yhdeksi erikoistaidoksi voisi mainita sen, että hän osaa kiskoa sukat jalastaan ennätysnopeasti niiden pukemisen jälkeen...

Vauva nukkuu päiväunia edelleen samalla kaavalla (aamupäivällä vaunuissa ja isoveljen päiväuniaikaan äidin kainalossa) paitsi iltatirsat jätimme pois maaliskuun alussa. Loppupäivään tulee tämän vuoksi pidempi hereillä olojakso, jonka aikana tyttö yleensä huilailee jossain vaiheessa kantorepun kyydissä, kun teen kotitöitä. Yöunet ovat olleet nyt maaliskuussa aika katkonaisia: vauva on nukkunut pääasiassa 2−3 tunnin pätkissä ja valvonut muutaman kerran keskellä yötä pidenpiä aikoja jumppaillen kääntymistä yrittäen tai päristellen. Uudet taidot taitavat pyöriä päässä öisinkin, ja ehkä hän suunnittelee hiljalleen myös liikkeelle lähtöä. Yöunet ajoittuvat noin klo 21.00−7.00 välille.

Vauva syö äidinmaitoa ja tästä päivästä eteenpäin myös kiinteitä ruokia pääasiassa sormiruokaillen. Ensimmäinen ruoka-annos oli tänään aamulla höyrytettyä bataattia, mitä tyttö mutusteli hiukan ihmetellen. Samalla alkoivat istumisharjoitukset syöttötuolissa. Puolen vuoden hienosti sujunut täysimetystaival on nyt takanapäin, ja imetys jatkuu meillä edelleen lapsentahtisesti. Tähän puolen vuoden ikään sattui muuten sellainenkin merkittävä tapaus, että toissapäivänä huomasimme, että alaikenessä pilkistää tytön ensimmäinen hammas (siinä myös yksi mahdollinen syy levottomiin öihin)!

Vauva ääntelee tällä hetkellä hyvin paljon päristelemällä alahuuli rullalla tai puhaltelee hassusti siten, että vetää alahuulen sisäänpäin. Hyvällä tuulella ollessaan (eli melkein aina) ja innostuessaan hän kiljahtelee ja hekottelee. Tyttö osaa ilmaista myös harmistustaan, ja samalla omaa tahtoaan, sellaisella vähän kimeällä äänellä, jos lelu on liian kaukana tai liikkuu hänen ulottumattomiinsa lattialla.

Vauva pitää lelujen ja vaatteiden pesulapuista, joita hän imeskelee antaumuksella. Muistelin, että esikoisella oli aikanaan aivan samanlainen vaihe. Tyttö on yhtäkkiä valtavan kiinnostunut kaikesta ympäriltä löytyvästä, vauvalelut ovat ihan tylsiä, kun paljon kivempi olisi imeskellä vaikka askartelualustaa, isoveljen dinosauruksia tai hoitorepun hihnoja. Sitterin jalusta on myös yksi asia, mitä hän jaksaa tutkia vaikka kuinka kauan. Vauva pitää vatsallaan kylpemisestä siten, että häntä kannatellaan masusta. Tyttö huitoo vettä käsillään ja harmistuu, kun kylpy loppuu. Lisäksi vauvamme pitää edelleen hyvin paljon kurkistelu- ja kukkuu-leikeistä, ilmeilystä ja kaikenlaisesta höpöttelystä. Veljensä touhuja hän katselee usein innostuneena ja naurahdellen.

Vauva ei pidä kovin paljon neuvolakäynneistä: hän on nyt usealla peräkkäisellä käynnillä alkanut itkeä terveydenhoitajalle tai lääkärille. Vierastusta on siis havaittavissa, sillä vauva ei pidä myöskään siitä, jos äiti ja isä ovat liian paljon poissa näkyvistä tai liian kaukana; parhaimmalla tuuella hän on silloin, kun vanhemmat ovat lähettyvillä, eikä koko ajan tarvitse siirtyä vieraasta sylistä toiseen. Tyttö ei oikein pidä tuttipullosta, jota isi on tarjoillut hänelle muutamia kertoja. Kohta voisimme alkaa harjoitella pillipullosta juomista, jos se olisi vaikka mukavampi vaihtoehto.

Vauva käyttää 68−74 cm vaatteita ja Muumivaippoja vitoskoossa.

Vauva kävi neuvolassa viimeksi tämän kuun alussa. 5 kk -punnituksessa tyttö painoi jo lähes saman verran kuin isoveljensä yksivuotiaana. Jännä, miten sisarukset ovat olleet vauvana niin erikokoisia! Minä puolestaan kävin tässä kuussa ensimmäistä kertaa yksin iltamenoissa, jolloin isi sai laittaa vauvan iltaunille. Tyttö on iltaisin vähän äidin perään ja harmistui hiukan tästä poikkeavasta järjestelystä, mutta kävi kuitenkin nukkumaan isinkin kanssa.

Onnea onnea meidän rakas puolivuotias, ihanaa, kun kuulut perheeseemme!

4 kommenttia:

 1. Onnea neiti puolivuotiaalle! <3 Olin itse jotenkin ajatellut, että toka lapsi lähtisi nopeaan liikkeelle esikoisen perään yrittäen, mutta täälläkin ollaan hitaanpuoleisia sen asian kanssa (ainakin kun vertaa esikoiseen) :D Meilläkin pidetään pian 6 kk:n juhlat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Mä ajattelin ihan samaa. Toisaalta hyvä näin päin, koska sitten sitä vahdittavaa vasta riittää, kun vauva lähtee liikkeelle ja kaikkien isoveljen lelujen perään. Nyt on vielä helppoa, kun edes toinen lapsista pysyy paikoillaan :D Kivoja juhlia teille! :)

   Poista
 2. Onnea pienelle :) Meilläkin on liikkumisen suhteen aika rauhallinen köllöttelijä, ei oo kiire mihinkään hällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihanan leppoisaa elämää näillä vauveleilla, kun voi vain ihmetellä ja köllötellä. Mitä sitä turhia kiirehtimään :) <3

   Poista