25.4.2018

7 kk

Vauva on jo seitsemän kuukautta vanha, syksy ja talvi vaatekerrosten pukemisineen ovat takana ja kevät on täällä! Pikkuinen nyytti ei ole enää mikään nyytti, ja vauva on tässä kuluneen kuukauden aikana ottanut harppauksen astetta isommaksi tytöksi. Osansa tekevät varmaan pääsiäisenä opittu ryömimistaito, puolivuotiaana aloitettu kiinteiden syöminen ja suussa pilkistävät kaksi alahammasta. On hänestä tullut jotenkin aiempaa touhukkaampi ja leikkiväisempikin. Liikkuminen ja uudet taidot vaativat myös veronsa, sillä totaalinen väsymys saattaa iskeä äkkiarvaamatta, ja sen tyttö kyllä osaa ilmoittaa kovaan ääneen. Tällainen meidän seitsenkuinen vauva on:

Vauva osaa ryömiä ja vaihtaa suuntaa jo varsin näppärästi. Lattialla hän jaksaa touhuilla välillä pitkiäkin aikoja leluja tutkimassa. Tyttö liikkuu vielä suht verkkaisesti, mutta pääsee kyllä halutessaan etenemään yllättävän kovaakin, jos näkee jotain erityisen kiinnostavaa, kuten syöttötuolin alle lattiansuojaksi asetellut sanomalehtipaperit tai vaikka viherkasvin riippuvat lehdet... Tässä viimeisen viikon aikana tyttö on myös alkanut haeskelemaan konttausasentoa: välillä ilmaan nousee keskivartalo ja välillä pelkkä peppu. Lisäksi seitsenkuinen vauveli on oppinut kurottelemaan lattiatasoa korkeammalla olevia esineitä lattialla touhutessaan, kohta mikään ei ole enää turvassa pikkuhyppysiltä! 

Vauva nukkuu päiväunia samalla kaavalla kuin kuukausi sitten: aamupäivällä vaunuissa ja isoveikan päiväuniaikaan äidin vieressä. Jos edelliset unet ovat jääneet lyhyiksi, annan tytön torkahtaa vielä ihan pienille iltatorkuille kuuden maissa. Yöunia tyttö nukkuu noin klo 21.00−7.00 ja heräilee tänä aikana hyvin vaihtelevasti, yleensä syömään, mutta välillä myös ryömimään tai touhuamaan jotakin muuta. Herätyksiä tuli juuri yhtenä yönä vain yksi, mutta yhtä hyvin niitä voi tulla 2, 3 tai vaikka 5. Yöt siis vaihtelevat aivan laidasta laitaan. Ensimmäisen unijakson vauva nukkuu pinnasängyssä ja loppuyön vieressä.

Vauva syö vielä paljon äidinmaitoa päivällä ja yöllä. Päivisin hän tykkää jumppailla varpaistaan kiinni pitäen, kun imetän häntä. Myös ympäristön tapahtumia täytyy pienen tytön seurata tarkkaan ruokaillessaan. Tuttipullo ei ole ollut mieluinen kapistus, mutta satunnaiset maidonsyötöt minun poissa ollessani ovat onnistuneet ensimukin avulla. Kiinteät aloitettiin tasan kuukausi sitten sormiruokailemalla, ja tähän mennessä tyttö on syönyt bataattia, porkkanaa, parsakaalia, avokadoa, kukkakaalia, kurkkua, kanaa, banaania, lohta ja juuri tänään myös kauraa apinaevään muodossa. Parsakaali on yksi suurimmista lemppareista. Muutaman kerran vauvalle on syötetty sosetta.

Vauva ääntelee paljon ja jokeltelee selvästi. Innostunut seitsenkuinen kiljahtelee korkealta, ja harmistuksena hän osaa osoittaa selvästi: mielenilmaus tulee, kun jotain kiinnostavaa tavaraa ei saakaan ottaa. Tissille tyttö mumisee.

Vauva pitää nenättelystä, höpöttelystä, pusuttelusta, äidin hiuksilla leikkimisestä, masun päristelystä ja kukkuu-leikistä, kunhan se ei mene liian hurjaksi, sekä kaikista toistoa sisältävistä leikeistä tai hassutteluista. Lempileikki on se, kun saa ryömiä vähän matkan päähän kasatun palikkatornin luokse ja kaataa sen ja toistaa tämä sama uudelleen ja uudelleen ja uudelleen... Vauva pitää siitä, kun hänelle lauletaan: ulkovaatteita pukiessa hämä hämä häkin lauleskelu saa pukemisesta harmistuneen vauvan paremmalle mielelle. Kodin kiinnostavimpia tavaroita ovat seitsenkuisen vauvan mielestä potta, lattiakaivo, sanomalehtipaperi, iso viherkasvi ja vahakankainen pöytäliina. Leluista hän tykkää tutkia ja imeskellä etenkin Duploja, myös lusikka ja hammasharja ovat kivoja "leluja".

Vauva ei pidä nenän pyyhkimisestä eikä kasvojen puhdistamisesta. Kovat ja äkkinäiset äänet saattavat pelottaa häntä. Vaatteiden pukeminen ei ole edelleenkään kovin mieluista puuhaa. Vieraita ihmisiä tyttö katselee hyvin tarkkaan, eikä riemastu vieraaseen syliin joutumisesta tai siitä, jos ei nää tuttuja kasvoja ympärillään. 

Vauva käyttää pääasiassa 74 cm vaatteita, jotain 80 senttisiäkin on jo otettu käyttöön. Bodeissa koko saa olla reilu, sillä varsinkin kapeat mallit ovat tiukkoja päällä, vaikka vaatteen pituussuunta vielä riittäisikin. Hihoja puolestaan saa sitten kääriä. Vaippoina on edelleen Muumi vitoset.

Vauva kävi viimeksi neuvolassa maaliskuun alkupuolella. Tuttuun tapaan hän ei ollut taaskaan kovin mielissään terveydenhoitajan tapaamisesta. Painoa tytöllä oli tällä puolivuotiskäynnillä noin kolminkertaisesti sen mitä sairaalasta kotiin tullessaan − ihanasti hän on kyllä kasvanut! Vauva on käynyt edelleen ahkerasti perhekerhossa äidin ja veljen kanssa, pääsiäisenä yökyläiltiin isovanhempien luona. Pari päivää sitten tyttö oli ensimmäistä kertaa hoidossa pari tuntia, tosin ihan omassa kodissa, kun mummo ja pappa tulivat lastenvahdeiksi äidin ja isin ollessa asioilla.

Meidän hupsu hapsutukka, jonka korvien eteen kaartuvat suortuvat ovat toisella puolen päätä kiharaa ja toisella aivan suoraa. ♥️

4 kommenttia:

 1. Olipa kiva kirjoitus. Oltaisiinpa meilläkin jo tällaisissa tunnelmissa! Odottavan aika on pitkä ja piinallinen. Vaikka raskaus onkin edennyt kohtuullisen helposti tähän asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lapset kasvavat niin nopeasti, että on kiva kirjoitella asioita muistiin säännöllisesti :) Onnea teille loppuodotukseen ja koittakaa nauttia tästäkin ainutlaatuisesta ajasta, pian odotus palkitaan! :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Sanoppa muuta, pian teilläkin on vauva talossa! <3

   Poista