25.5.2018

8 kk

Vauva on tänään kahdeksan kuukauden ikäinen − ihana kesä ja ihana vauva! Vaihdoimme aiemmin tässä kuussa ratasistuimen vaunukopan tilalle, ja nyt pieni tyttö katselee kiinnostuneena maailmaa ulkona liikkuessamme. Hänelle puhkesi juuri kolmas hammas, ja lisää näyttäisi olevan tulossa. Tällainen hän on:

Vauva osaa ryömiä niin hyvin, ettei hänellä näytä olevan vielä kovaa halua kontata, vaikka hän onkin toisinaan tapaillut konttausasentoa. Kahdeksankuinen vauva jaksaa ryömiä jo pitkiäkin matkoja ja liikkuu kotona sujuvasti huoneesta toiseen. Jos lattialle on jäänyt jokin erityisen kiinnostava tavara, kuten isoveljen pikkuauto, hän laittaa turbovaihteen päälle. Vauva osaa istua hienosti selkä suorana syöttötuolissa. Tyttö osaa myös "moikata", kun tuttu ihminen ilmestyy näköpiiriin; luultavasti hän haluaisi tunnustella näkemänsä henkilön kasvoja, mutta tämä näyttää aivan siltä, kuin hän nostaisi käden tervehdykseen. Hän on myös oppinut virnistelemään ja hauskuuttaa ilmeilyllään meitä muita.

Vauva nukkuu päivän aikana kahdet päiväunet, alkaen noin yhdeltätoista ja noin neljältä. Päivärytmi meni meillä hiljattain täysin uusiksi, mistä kirjoitin juuri erikseen. Ensimmäiset päikkärit ovat yleensä pidemmät, parhaimmillaan pari tuntia, toiset saattavat kestää vain puoli tuntia. Yöunet ajoittuvat klo 20.30/21.00−07.00 välille. Nukkumisjärjestely on sama kuin ennenkin, eli ensimmäinen unijakso pinnasänky-sivuvaunussa ja sen jälkeen äidin vieressä. Viime aikoina yösyötöt ovat osuneet noin klo 0.00, 04.00 ja 06.00 aikoihin.

Vauva syö kiinteitä noin 4 kertaa päivässä ja saa äidinmaitoa aina kun haluaa, eli useita kertoja päivässä. En ole juuri laskeskellut imetyskertoja. Lemppariruokia ovat tissimaidon lisäksi ainakin kaurapuuro, mustikka, parsakaali ja avokado. Jääkaappiviileää kurkkuakin on aina kiva järsiä, ja yleisesti ottaen ruoka maistuu meidän vauvalle todella hyvin. Helleherkkuna on ollut mehujäämuottiin jäädytetty hedelmäsose. Puuro syötetään, mutta muuten tyttö sormiruokailee.

Vauva ääntelee hekottelemalla itsekseen samalla, kun vaikka ryömii lattialla. Hyvällä tuulella ollessaan hänellä on edelleen tapana päristellä alahuuli rullalla. Ruokapöydässä vauva höpöttelee paljon, ikään kuin kommentoisi syömisiään. Kesken ruokailun saattaa iskeä yhtäkkinen naurukohtaus − aivan kuin vauva olisi tajunnut, että hän saa muutkin nauramaan, kun päästää suustaan naurahduksen. Syöttötuolissa hän hytkyy ja sätkii syömisen päätteeksi välillä aivan hepuleissa kädet osoittaen suorana sivuille tai taputtaen syöttötuolin tarjotinta. Innostunut vauva heiluu ja sätkii muutenkin aivan joka suuntaan. Tunnistettavia äänteitä ovat "vävä" ja "hava" tai jotain sinnepäin.

Vauva pitää kylpemisestä ja loiskuttaa vettä käsillään ja jaloillaan niin, että kaikki ympärillä olevat kastuvat. Hän on nyt todella löytänyt kylpemisen riemun. Nähdessään, että kylpyammeeseen lasketaan vettä, tyttö lähtee innoissaan ryömimään paikalle ja yrittää kavuta ammeeseen. Vauva pitää kantorepussa matkustamisesta: hän innostuu aina, kun näkee, että virittelen Tulaa päälleni ja viihtyy kyydissä etenkin liikkeessa. Vauva pitää edelleen kovasti kurkisteluleikeistä, hän nauraa isoveljen hassutuksille ja pitää siitä, kun kutittelen häntä hiuksilla kasvoista. Kaikista kodin tavaroista hän taitaa eniten pitää kaikenlaisesta paperista, voi kun sitä saisi joskus tutkia ja maistella ihan rauhassa... Ulkona hän pitää erityisesti keinumisesta sekä hiekan ja kivien tunnustelusta. Vauva pitää hammasharjan jyrsimisestä, mutta...

...vauva ei pidä ollenkaan hampaiden harjauksesta: hän työntää inhottavaa hammasharjaa kaikin voimin pois käsillään ja kielellään, mikä tekee hammaspesusta aika haastavaa puuhaa. Veljeensä tullut tässä asiassa. Vauva ei pidä kasvojen pyyhkimisestä, eikä aina oikein pukemisestakaan. Väsyneenä hän ei pidä siitä, jos äiti on liian pitkään liian kaukana tai poissa näkyvistä.

Vauva käyttää pääasiassa 74-koon vaatteita ja Muumi-vaippoja vitoskoossa. Muistelin, että tällä vaatekoolla mentiin esikoisen kanssa aikoinaan tosi pitkä ajanjakso.

Vauva kävi neuvolassa viimeksi puolivuotistarkastuksessa, ja 8kk-käynti on vasta kesäkuun alussa. Paino taitaa lähennellä jo 10 kiloa. Toukokuun aikana vauva on päässyt ulkoilun makuun: ilmojen lämmettyä hän on saanut tutkia maailmaa omalla takapihalla, ja leikkipuistossa hän on saanut ryömiä viltin päällä ja keinua vauvakeinussa tai äidin sylissä. Viikko sitten vauva pääsi ensimmäisen kerran bussin kyytiin matkalla naapurikaupunkiin.

Meidän neiti kesäheinä! ♥️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti