20.5.2018

Rytmin muutos

Vauva rupesi tässä vajaan kahdeksan kuukauden iässä yhtäkkiä valvomaan aamuisin pidempään. Syksy, talvi ja kevät mentiin sillä kaavalla, että vauva nukkui aamupäivän ulkoilun ajan vaunuissa, mutta ei mennä enää. Vielä hetki sitten vauva jaksoi olla aamulla maksimissaan pari tuntia hereillä ennen kuin oli aivan valmis nukkumaan, mutta tällä viikolla tyttö on saanut ensin keinua, ryömiä maassa, tutkia hiekkaleluja ja tunnustella hiekkaa − hän on siis touhunnut siinä missä isovelikin leikkipuistossa ollessamme ja käynyt päiväunille vasta yhdentoista maissa.

Vauvan rytmin muutos keikautti samalla päälaelleen koko muunkin päiväjärjestyksemme: tässä samassa rytäkässä jäivät taaperon ja minun päiväunet, ja vauvan ruokailuajat hakevat nyt vähän paikkaansa. Puolen päivän tienoilla nukkuva vauva ei tietenkään käy toisille päiväunille heri herättyään, kun olisi isoveljen uniaika. Täytyy olla onnellinen, että sain nukkua päiväunia lasten kanssa lähes kahdeksan kuukauden ajan, sillä se on ollut kyllä tämän vauvavuoden pelastukseni. Ja onhan päikkärit nyt ihan luksusta muutenkin, milloin muulloin tuollaista mahdollisuutta elämässä edes voi olla? Nyt ei auta kuin mennä illalla nukkumaan vähän aikaisemmin ja panostaa hyviin yöuniin entistä enemmän. Päivisin on vähän väsyttänyt (mikä ei ole mitään normaalista poikkeavaa), mutta ei mitenkään ylivoimaisesti.

Isoveljen päiväunet jäivät pois ihan siitä syystä, että lasta on vaikea saada asettumaan nukkumaan, kun sisko on hereillä. Otin alusta saakka sen asenteen, että en ala tappelemaan kenenkään unien kanssa: en yritä nukuttaa vauvaa väkisin liian aikaisin, enkä yritä saada taaperoa väkisin päiväunille. Mielessä oli jo muutenkin ollut, että pojan päiväunista voitaisiin luopua kesän aikana, ja ehkä minäkin sitten jo jaksaisin ilman lepohetkeä. Tavallaan on ihan kiva, jos iltoihin tulee tämän muutoksen myötä lisää rauhallista aikaa, kun lapset ovat jo ajoissa unten mailla. Taaperon sängyssä pyörimiset ja valvomisetkin jäävät varmasti vähemmälle, kun hän on takuuvarmasti väsynyt päivän jälkeen.

Uuden päiväjärjestyksen selkiytyminen vie varmasti vähän aikaa ja vaatii pientä totuttelua meiltä kaikilta. Kiva uudistus on ollut se, että nyt meidän on helppo lähteä ulos iltapäivälläkin samalla, kun vauvaa nukutetaan toisille päiväunilleen. Enää ei myöskään ole pakko kököttää kotona pojan päiväuniaikaan, vaan voimme viettää vaikka koko päivän jossain ihan muualla. Teimme niin juuri perjantaina, kun hyppäsimme aikaisin aamulla bussiin kohti naapurikaupunkia ja palasimme kotiin vasta iltapäivällä − ja oli muuten todella piristävää! Onnea on kesä, ulkoilma, aurinko ja äitiyslomalaisen vapaus. <3

6 kommenttia:

 1. Ihanat keinukuvat! Täälläkin on jo vähäsen kokeiltu keinumista puistossa :) Päiväunettomuus onkin hyvä nähdä mahdollisuutena, pääsee touhuamaan erilailla päivän aikana, kun ei tarvi kiiruhtaa kotiin nukkumaan kesken kaiken kivan. Meillä esikoinen ei ole enää pariin kolmeen kuukauteen nukkunut joka päivä päiväunia. Ja sinun viimeinen lause! Kyllä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämänikäinen vauva näyttää kyllä mahdottoman söpöltä ylisuuressa keinussa heilumassa :D <3 Meillä nuo aamupäivän ulkoilut venyvät nykyään helposti, kun ei ole kiirettä päiväunille ja lounaseväät voi syödä ulkona. Niin ihanaa, kun voi vain nauttia ulkoilusta ja lämmöstä :) Jonkinlaista lepoa meidänkin touhottaja tarvitsee, joten iltapäivisin ollaan huilailtu yhdessä sohvalla.

   Poista
 2. Kesä on kyllä ihana, tuntuu että voi tehdä ihan mitä vaan! Meillä kans jo varmaan kk ajan jäänyt nuo aamupäikkärit pois. Tuntuu hassulta, miten pitkään sitä vauva jaksaa valvoa jo! Meillä esikoinen vielä nukkuu päikkärit, mutta nukahtaminen niille on kyllä vaikeutunut, vaikka pikku-unet kyllä tarvii vielä (talvella veteli vielä parin tunnin unia, nyt puolella tunnillakin pärjää), ja ne tuleekin kätevästi nukuttua pyöräkärryssä usein :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, mä olen niin nauttinut tästä lämmöstä ja vapaudesta ja siitä, että saan olla lasten kanssa <3 Täytyy ottaa kaikki ilo irti nyt, kun seuraavana kesänä saattaa olla ihan toiset kuviot..! Meillä esikoinen veteli syksyllä helposti 2,5 tunnin päikkäreitä, mutta kevättä kohden unet alkoi lyhentyä ja nukahtaminen vaikeutua. Nyt kun ei ole nukkunut ollenkaan päivällä, niin on sitten iltaisin jo hyvissä ajoin unten mailla :)

   Poista
 3. Meillä samanikäiset lapset kuin teillä ja juuri sama kuvio meneillään molempien päiväunien kanssa. Samaan syssyyn vauva alkanut heräillä useammin yöllä. Omia päikkäreitä siis tarvittaisiin, mutta hyvä näinkin, että esikoinen jaksaa valvoa ilman päikkäreitäkin. Voidaanpa mekin touhuta päivisin vapaammin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikoisen päiväunettomuudessa on kyllä puolensa − sekin on kiva, että lapsi nukahtaa illalla aikaisin. Vauva tosin saattaa sitten valvoa pidempään... Meillä tämä päikkärikuvio on nyt muotoutunut sellaiseksi, että esikoinen saa nukkua lyhyet unet, jos nukahtaa. Pidetään siis lyhyt lepohetki sängyssä, ja jos on ollut tosi touhukas aamupäivä niin uni saattaa tulla. Joka päivä ei ole kuitenkaan välttämätöntä nukkua, niin on sitä vapautta mennä ja tehdä :)

   Poista