25.6.2018

9 kk

Juhannus kului kivasti mökillä; keskikesän juhlan jälkeen on palattu arkeen, ja tänään meidän vauva on yhdeksän kuukautta vanha. Uusia taitoja tulee nyt ihan rytinällä, enkä meinaa edes perässä pysyä. Lisäksi havahduin siihen, että vauva on jo toden totta kuin pieni lapsi: hän osaa alkeellisia leikkejä, muistaa hauskoja juttuja ja hänellä on omat suosikkipuuhansa. Uusien taitojen lisäksi kesäkuussa on urakoitu ylähampaita: nyt niitä pilkistää yläikenessä jo neljä kappaletta, alhaalla on ennestään kaksi. Tällainen hän nyt on:

Vauva osaa ryömiä, istua ilman tukea ja nousta tukea vasten polvilleen esimerkiksi pyykkikoneen luukkua, vaunukoppaa ja isoveljen sängynlaitaa vasten. Konttausasennossa keikkuminen vaihtui eilen ensimmäisiin haparoiviin konttausaskeliin − en kestä, jos meidän pikkuinen kohta jo konttaa täyttä päätä! Lattialla tyttö touhuaa usein hassussa kylkiasennossa vuoroin käsiään ja jalkojaan heilutellen, vähän kuin rannalla poseeraisi ja vilkuttelisi sieltä muille. :D Juuri ennen juhannusta tyttö pyllähti ensimmäisen kerran itse istumaan lattialla touhutessaan, mutta siihen tarvitaan vielä jotain tukea (ekalla kerralla se oli patja). Vauva osaa myös vilkuttaa ja vilkuttelee aina iloisesti esimerkiksi iskän tullessa töistä kotiin. Juhannuksena tyttö oppi taputtamaan käsiään yhteen.

Vauva nukkuu yhdet tai kahdet päiväunet, vähän ensimmäisten kestosta riippuen. Noin yhdestätoista eteenpäin ja noin 16−17 aikoihin, yleensä vaunuissa mutta välillä sylissä tai kantorepussa, jonka kyydissä jaksan kantaa häntä enää lyhyitä aikoja. Yöllä vauva nukkuu ensimmäisen unijakson edelleen pinnasängyn puolella ja myöhemmin äidin vieressä. Silloin tällöin jaksan nostaa hänet pinnasänkyyn myös keskellä yötä, mutta se on aika harvinaista. Useammin kyllä kannattaisi, sillä tyttö pyörii paljon unissaan ja herättää samalla minutkin. Yöt olivat aiemmin tässä kuussa aika levottomia, kun tyttö liikkui ja heräili sängyssä parin tunnin välein − hampaiden puhkeaminen ja liikkumisen opettelu ne varmaan vaivasivat pientä mieltä. Yöunet ajoittuvat noin klo 20.00/20.30−07.00 väliselle ajalle.

Vauva syö kiinteitä ruokia yleensä neljä kertaa päivässä ja saa äidinmaitoa aina, kun haluaa. Öisin hän ei kaipaa enää kovin paljon maitoa, rinta on varmasti enemmän turvan tuoja ja lohduttaja − vaikka toisaalta joinain öinä sitten tankataan enemmän. Tuore tomaatti maistuu hänelle juuri nyt erityisen hyvin. Kaurapuuro on kestosuosikki ja marjat ja hedelmät herkkua. Proteiinin lähteistä hänelle maistuvat parhaiten kala (seiti) sekä porkkanaa ja tomaattimurskaa sisältävät jauhelihapötköt.

Vauva ääntelee paljon ja kovaäänisesti. Isoveljen nähdessään hän alkaa usein kiljua innostuneena. Ruokapöydässä vauva höpisee raukeasti vähän kuin jotain juttua kertoen. Hän jättää taukoja ikään kuin keskustellakseen ja odottaakseen vastausta toiselta. "Mämmä" tarkoittaa äitiä tai maitoa tai varmaankin molempia.

Vauva pitää kodin paikkojen tutkimisesta, ulkoilusta, hiekan ja kivien maistelusta, keinumisesta, isoveljen touhujen seurailusta ja varsinkin siitä, kun pääsee muiden juttuihin mukaan. Äidin sylissä hän tykkää kasvojen tunnustelusta, hiusten kiskomisesta ja pusujen antamisesta, eli siitä, että koittaa haukata äidin kasvoja suu auki. Paras leikki taitaa olla isin kanssa keksitty kupsahdusleikki, jossa tyttö kellahtaa sängyllä selälleen yhä uudestaan ja uudestaan. Vesileikkejä ja kylpemistä vauva rakastaa; jos hän kuulee, että kylpyhuoneessa lasketaan vettä ammeeseen, hän ryömii vikkelästi paikalle ja saa hepulit, jos ei pääsekään kylpyyn tai leikkimään vedellä.

Vauva ei pidä hampaiden harjaamisesta ja taistelee kaikin voimin harjaamista vastaan. :( Vauva ei pidä vaipanvaihdosta ilmeisesti siksi, koska selällään makoilu on käynyt tylsäksi. Vaipanvaihtotilanteet ovat siis aika haastavia tällä hetkellä. Kesähelteillä tyttö ei ole pitänyt ollenkaan autossa matkustamisesta, mutta mökkireissusta onneksi selvittiin ilman pahempia itkuja. Isovanhempien koirat häntä jännittävät ja vähän itkettävät.

Vauva käyttää samoja vaatteita kuin kuukausi takaperin, eli pääasiassa 74-kokoa. Muumivaipat vitoskoossa ovat olleet käytössä puolivuotiaasta saakka

Vauva kävi kesäkuun alussa 8kk-lääkärineuvolassa sekä suuhygienistin vastaanotolla. Vierastaminen on mielestäni muuten vähän hellittänyt, mutta neuvolassa tyttö itki samaan malliin kuin ennenkin joutuessaan terveydenhoitajan ja lääkärin käsittelyyn. Pituutta meidän yhdeksänkuisella oli tuolloin lähes 70 senttiä ja painoa lähes 10 kiloa. Kesäkuuhun on mahtunut paljon kivaa puuhaa: tyttö on päässyt äidin ja veljen kanssa tietysi moniin leikkipuistoihin, mutta myös junalla Helsinkiin, kotieläinpuistoon ja tivoliin (tosin ei laitteisiin) sekä isovanhempien luokse yökylään (ei siis yksin). Juhannuksena tyttö oli ensimmäistä kertaa mökillä ja viihtyi siellä mainiosti. 

Ihan uskomatonta, ettei hän muka ole vauva enää kuin kolme kuukautta! ♥️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti