11.7.2018

Kirje kolmevuotiaalleni

Synnyit kolme vuotta sitten ja teit minusta äidin. Kesäkuussa täytit kolme vuotta, minä olen puolestani nyt 30-vuotias äiti. Syntymäsi aikaan valvoin yli kolmekymmentä tuntia putkeen − ja tuli niitä valvottuja tunteja ja katkonaisia yöunia rutkasti vielä sen jälkeenkin. Nyt nukut kuitenkin yösi heräilemättä (päiväunia et nuku enää pääsääntöisesti), olet mahdottoman taitava ja hämmästytät meitä jatkuvasti kekseliäillä puuhillasi ja puheillasi. Halusin kirjata muistiin, millainen ihana kolmevuotias olet juuri nyt, sillä kasvat niin huimaa vahtia, ja haluan muistaa tämän hetken myöhemminkin.

Ensimmäinen asia, jolla kuvailisin sinua muille on luultavasti se, että olet valtavan aktiivinen, liikkuvainen, ketterä ja kaikin puolin motorisesti lahjakas − ja sitä olet ollut ihan vauvasta saakka. Sinua ei paljon tarvitse houkutella liikkumaan. Aloit ryömiä neljän kuukauden ikäisenä, konttasit pian sen jälkeen, ja nousit seisomaan tukea vasten, kun vietimme puolivuotissyntymäpäiviäsi. Siitä asti vauhtisi on vain kiihtynyt: juokset, pompit, kiipeilet, teet kuperkeikkoja, seisot päälläsi sohvannurkassa ja kieput vinhaa vauhtia renkaissa. Kolme vuotta täytettyäsi opit tekemään renkaissa kuperkeikan. Toukokuussa opit ottamaan itse vauhtia keinussa, ja nyt keinut myös seisten.

Pyöräilyä aloimme harjoitella viime kesänä saatuasi 2-vuotissyntymäpäivälahjaksi punaisen polkupyörän. Osaat pyöräillä jo hienosti apupyörien kanssa, niin hienosti, etten meinaa enää pysyä jalkaisin perässä. Keksit hiljattain itse, miten pyöräillään seisten. Jarruttaminen sujuu koko ajan paremmin: lasket jarrutellen mäen alas lähileikkipuistoon mennessämme ja olet onnistumisestasi valtavan ylpeä! Kiipeily on erityisesti mieleesi, olet varsinainen kiipeilyhullu. Leikkipuistossa yrität kavuta myös sellaisia reittejä, joita ei ole varsinaisesti tarkoittettu kiipeämiseen, kuten liukumäen sivua pitkin ylös ja siitä laidan yli ylätasanteelle − ja yleensä onnistut. Parkour- tai kiipeilyharrastus tai jokin temppukerho olisi sinulle ihan omiaan. Haavereita sinulle on sattunut hämmästyttävän vähän siihen nähden kuinka paljon kiipeilet ja temppuilet joka paikassa.

Olet nopea liikkeissäsi: istut sillä sekunnilla ruokapöydässä huutelemassa toiveitasi, kun joku vain mainitseekin sanan iltapala. Hätähousun piirteet olet perinyt äidiltäsi, isällä on nyt kaksi kärsimätöntä tyyppiä perheessään. Sen sijaan isältäsi olet perinyt iloisuutesi, vähän vekkulin luonteesi ja huumorintajusi. Teitä naurattavat ihan samanlaiset jutut ja höpsöttelette yhdessä. Minä ja sinä olemme yhdessä vähän sellaisia seikkailijoita: nautimme pienistä retkistä, leikkipuistoissa kiertelystä, metsässä samoilusta, uusiin paikkoihin tutustumisesta yhdessä − voimme olla ulkona helposti tuntikausia. Myös leikkitoverit ovat tulleet sinulle selvästi aiempaa tärkeämmiksi: nautit siitä, kun saat touhuta muiden lasten kanssa ja osaat leikkiä hienosti yhteisleikkejä.

Viime syksynä elämäsi muuttui valtavasti, kun pikkusiskosi syntyi: yhtäkkiä perheessä oli myös vauva, joka vei paljon aikaani ja huomiotani. Minulla oli välillä niin kova ikävä sinua ja yhteisiä touhujamme, että se teki ihan kipeää. Pikkuhiljaa arki kuitenkin tasaantui, pikkusisko kasvoi, sinä kasvoit ja minä kasvoin. Pikkusiskoasi kohtaan sinulla taitaa olla eräänlainen viha-rakkaussuhde: sisko on ihana, mutta välillä mielesi tekee vähän töytäistä häntä. Osaatte kuitenkin touhuta hienosti yhdessä, ja siskosi nauttii, kun saa olla leikeissäsi mukana. Huolehdit pienemmästäsi, ja ilmoitat minulle, jos sisko on esimerkiksi kiipeämässä pahaan paikkaan. Toivon, että teistä tulee vielä hyvät leikkikaverit ja läheiset toisillenne.

Vaikka olet energinen, vilkas ja äänekäs, olet toisaalta myös varovainen ja harkitsevainen. Vauvasta asti olet halunnut tarkkailla uusia tilanteita ja ihmisiä omassa tahdissasi ennen kuin olet valmis lähtemään toimimaan. Minusta on vain hienoa, ettet ole päätä pahkaa säntäämässä uusiin tilanteisiin. Olen yrittänyt opettaa sinulle tunteiden nimeämistä ja niistä puhumista, ja ilokseni huomaan, miten kerrot toisinaan ihan oma-aloitteisesti mikä sinua esimerkiksi harmittaa tai jännittää. Esimerkiksi lasten urheilutapahtumassa sinua jännitti oma vuorosi, kun ympärillä oli paljon muita lapsia ja aikuisia. Se ei kuitenkaan haittaa mitään, sillä kaikkia jännittää joskus.

Selostat paljon tekemisiäsi, muistojasi ja ajatuksiasi. Puhut sujuvasti pitkiäkin lauseita ja muistat asioita hämmästyttävän hyvin, vaikka käsitteet "eilen, tänään ja huomenna" menevät puheissasi vielä sujuvasti sekaisin. Osaat piirtää oman nimesi alkukirjaimen, ja tiedät myös äidin, isin ja siskon alkukirjaimet. Olet kesän lapsi, ja pidät ulkoilusta, mansikoista, letuista, mökillä olosta, vesileikeistä, kylpemisestä, pallopeleistä, satujen kuuntelusta, dinosauruksista, Franklin-kilpikonnasta kertovasta ohjelmasta, Muumilaakson tarinoista, paperin leikkaamisesta, muovailusta, hassuttelusta, leikkiseurasta, aikuisen täydestä huomiosta sekä siitä, kun saat auttaa isiä jossain "tärkeässä hommassa". Aamuisin pidät siitä, kun voit tulla makoilemaan äidin ja isän sänkyyn muiden kanssa. 

Sinulla on voimakas kolmevuotiaan tahto, ja annat kyllä näkyä ja kuulua, jos jokin asiaa menee toisin kuin toivoit. Kasvatat minua siinä missä minä sinua, ehkä enemmänkin niin päin. Meillä on ollut omat yhteentörmäyksemme erityisesti tämän kuluneen vuoden aikana, siskosi syntymän jälkeen. Yritän kaiken aikaa opetella olemaan sinulle parempi äiti, toimimaan niin, että yhteiselomme kotona sujuisi mukavasti. Tämä kesä on luultavasti viimeinen kokonaan kotona vietetty kesä, sillä ensi vuonna aloitat päivähoidossa. Syksyllä alamme vähän totutella tulevaan, kun sinulla alkaa 3-vuotiaiden kerho kerran viikossa. 

On aivan ihmeellistä, miten mainio lapsi siitä kolme vuotta sitten syntyneestä nyytistä vauvasta on tähän päivään mennessä kasvanut. Me olemme sinusta niin valtavan ylpeitä! Äitinä haluaisin suojella sinua kaikelta pahalta ja suurilta murheilta, mutta en tietenkään ikuisesti voi. Toivon, että elämä kohtelee sinua hyvin, löydät ystäviä ja sellaisia mielekkäitä asioita, joista nautit. Ennen kaikkea toivon, että muistat, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet, uskallat olla oma itsesi ja tiedät, että me kotona rakastamme sinua aina. Hyvää 3-vuotissyntymäpäivää vielä kerran. ♥️

6 kommenttia:

 1. Ihana kirje ja idea. Pitääpä tehdä omallenin kolme vuotiaalle pojalle 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tee ihmeessä, tällaisesta jää ihanaa luettavaa myöhemmäksi :)

   Poista
 2. Miten ihana idea <3 Ja niin kauniisti kirjoitettu!

  VastaaPoista